Cetatea Petra (Iordania)

Cetatea Petra

Cetatea Petra

PETRA este un loc cu valoare arheologică deosebită situat în sudul Iordanului. Este celebră datorită faptului că are numeroase structuri săpate direct în stâncă.

Cetatea Petra era numită în trecut și Rekem, fiind asociată în scrierile de la Marea Moartă cu munții Seir.

Se consideră că cetatea s-a construit sub autoritatea lui Iosif (Josephus), fiind după părerea altor scriitori capitala nabateenilor, popor din sudul Iordanului.

Petra a fost desemnată de către UNESCO un loc de patrimoniu cultural mondial în 1985 și a fost numit „unul dintre cele mai de preț locuri culturale din patrimoniul universal”.

Închis între turnurile naturale de roci roșii și un curs permanent de apă, Petra avea o puternică fortificare însă controla și principalele rute comerciale care se îndreptau spre Gaza în vest, Bosra și Damasc în Nord, Aqapa și Leuce Come spre Marea Moartă și partea deșertică spre Golful Persic.

Petra a intrat rapid în declin sub dominația romană. În anul 363 în urma unui puternic cutremur s-au distrus în mare parte clădirile dar și sistemul de aprovizionare cu apă .

Ruinele orașului Petra au devenit o curiozitate la mijlocul evului mediu, fiind vizitat de sultanul Baibars. Primul european care a descris acest loc a fost Johann Ludwig Burckhardt în 1812.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.