Bătălia de la Teutoburg – 9 d.Hr.

Bătălia de la Teutoburg

Bătălia de la Teutoburg

În anul 9 d.Hr., triburile germanice, cunoscute sub denumirea de cherusce şi conduse de Arminius, fiul puternicului lord războinic Segimerius, reuşesc să ţină piept extinderii în nordul Europei a Imperiului Roman.

Triburile germane unite au prins în ambuscada din pădurea Teutoburg armata romană dornică de noi cuceriri teritoriale. Au fost practic decimate trei legiuni, trei detaşamente de cavalerie şi şase cohorte de auxiliari, însumând 20 000 de romani.

Bătălia de la Teutoburg este considerată şi astăzi drept una dintre cele mai importante încleştări armate din Antichitate. Dacă romanii ar fi pătruns la vest de Rin şi ar fi dominat, într-un fel sau altul regiunea, istoria de astăzi ar fi arătat cu totul diferit.

Arminius a devenit un simbol al pan-germanismului încă din secolul al XV-lea, atunci când Martin Luther îi readucea imaginea glorioasă în atenţia contemporanilor.

Tot el susţinea că Arminius nu ar fi fost decât denumirea latină a germanului Hermman. Locaţia unde a avut loc Bătălia de la Teutoburg a rămas necunoscută până în anul 1987, atunci când un arheolog amator, britanicul Tony Clunn, a descoperit cu ajutorul unui detector de metale mai multe monede romane din perioada împăratului Augustus precum şi rămăşite ale unor arme de origine latină.

Se pare, astfel, că lupta a avut loc la nord de actualul oraş Osnabruck. Controversele cu privire la această locaţie continuă, însă, între istorici.


Sursa: Prof. Cornelia Cucu