Întemeierea Voievodatului Transilvaniei

Întemeierea Voievodatului Transilvaniei
Gelu Romanul a plătit cu viața pentru libertatea voievodatului.

Întemeierea Voievodatului Transilvaniei

Întemeierea Voievodatului Transilvaniei s-a realizat prin unirea celor trei voievodate române conduse de Menumorut în Valea Crișului, Glad în Banat și Gelu Românul în centrul Transilvaniei.

Spun cronicile că, în secolele al IX-lea – al XI-lea, în Transilvania stăpâneau mai mulți regi cneji și voievozi români. În Valea Crișului își avea statul voievodul Menumorut. Alți voievozi, cum a fost cel numit Glad, au unit cnezatele din Banat, din mijlocul Transilvaniei. În Valea Someșului conducea Gelu Românul. Voievodatul lui avea o cetate bine întărită, numită Dăbâca. Întemeierea Voievodatului Transilvaniei s-a realizat prin unirea celor trei voievodate române

În secolul al IX-lea, ungurii se aflau în teritoriul dintre fluviile Don și Nipru. Împinși de alte populații migratoare, ei au pornit spre apus, sub conducerea lui Arpad. Au trecut pe la miazănoapte de țara noastră și, în anul 895, s-au așezat în Câmpia Panoniei. Aici au format un stat, numit Ungaria.

În secolul al XI-lea, conducătorii ungurilor și-au întețit acțiunea de cucerire a teritoriului românesc.

Dar Gelu n-a vrut să se supună și împreună cu vitejii lui a apărat mulți ani pământul Transilvaniei. A căzut însă pe câmpul de luptă, ca un adevărat erou al libertății.

Atacatorii au distrus cetatea de la Dăbâca. Cronicarii unguri laudă mult eroismul cu care au luptat românii sub conducerea lui Gelu.

Cucerind Transilvania, regii unguri i-au păstrat numele de voievodat, precum și vechea organizare românească. Voievodul era numit dintre nobili, iar țara nu era cu totul supusă regelui Ungariei: era autonomă, adică de sine stătătoare.

Cu vremea. nobilii unguri au contropit cele mai bune pământuri ale țăranilor români. Pe mulți i-au făcut iobagi.

Pentru a-și întări stăpânirea asupra Transilvaniei și a păzi mai bine granițele împotriva migratorilor, în secolul al XII-lea, regii unguri au așezat aici pe secui și pe sași.

Secuii au fost aduși, întâi, în părțile bihorene și apoi așezați în sud-estul Transilvaniei, în locurile unde se află și azi.

Sașii au fost aduși din mai multe părți ale Germaniei și așezați în jurul Sibiului, Brașovului și Bistriței.