Pestele zebra detine celule care isi schimba identitatea in timpul dezvoltarii normale


Pestele zebra zebrafish

In urma unui nou studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Virginia si alte institutii, s-a descoperit un tip de celula de pigment in pestele zebra, care se poate transforma dupa dezvoltare intr-un alt tip de celula.

David Parichy, distinsul profesor de morfogeneza de la fundatia Pratt-Ivy, a declarat ca cercetatorii din laboratorul sau au observat ca unele celule de pigment negru de pe pestele zebra au devenit gri si apoi albe. Cand au privit mai de aproape, au gasit schimbari dramatice in expresia genelor si chimia pigmentului.

“Ne-am dat seama că celulele au o istorie secretă ascunsă la vedere”, a spus el. Pestele zebra a fost studiate îndeaproape de peste 30 de ani – știm foarte multe despre el – dar este prima dată când această transformare a fost observată. Este o descoperire foarte surprinzătoare. “

Populația de celule unice scoate melanina pigmentară , schimbând culoarea de la negru la alb în timpul ciclului de viață al unui pește. Aceste celule speciale se găsesc la marginea aripioarelor, unde par să acționeze ca un semnal pentru alti pesti zebra.

Capacitatea unei celule dezvoltate de a se diferenția direct în alt tip de celulă este excepțional de rară. În mod normal, o astfel de schimbare necesită intervenție experimentală.

Noua descoperire, publicata recent in revista online Proceedings of the National Academy of Sciences , sugereaza ca unele celule dezvoltate ar putea fi mai receptive la schimbare decat se credea in general.

Aceasta descoperire poate fi folosita in medicina regenerativa unde cercetatorii ar putea folosii celulele deja prezente pentru a inlocui tesuturile de diferite tipuri. Spre exemplu, poate fi folosit in tratarea accidentului cerebra vascular, leziuni ale maduvei spinarii, atacuri de cord etc.


Autor articol: Dau Nandin
Sursa articol: phys.org

persoane au considerat acest articol util. Dacă ți-a fost de ajutor, te rog să lași un vot.
%d blogeri au apreciat: