Vegetația și animalele din Pădurile ecuatoriale


Vegetația și animalele din Pădurile ecuatoriale

Vegetația și animalele din Pădurile ecuatoriale

Pădurile ecuatoriale sunt situate în regiunea climei ecuatoriale, unde este căldură și umezeală multă. Aici sunt păduri mari, dese, de nepătruns, cu o vegetație foarte bogată.

Vegetația din pădurile ecuatoriale este foarte felurită. Sunt arbori uriași de 50-60 metri înălțime și alții din ce în ce mai mici, până la arbuști. Arborii au frunze totdeauna verzi. Pe crengile lor se găsesc alături în parmanență, frunze, flori și fructe. Unii arbori sunt căutați de om pentru calitatea lemnului lor, cum sunt: acajuul, abanosul, palisandrul etc.; alții pentru fructele, seva ori scoarța lor: nucul de cocos, palmierul de ulei, arborele de cauciuc, arborele de cacao, arborele de chinină etc.

Arborii sunt legați între ei prin plante agățătoare, numite liane, care împiedică și mai mult pătrunderea razelor solare prin desișul acestor păduri, aproape de nepătruns.

Animalele din pădurile ecuatoriale

Prin pădurile cu arbori deși și înalți trăiesc maimuțe mari și mici, șerpi și șopârle de mărimi considerabile, iar prin frunzișurile arborilor sunt păsări cu pene viu colorate (papagali, pasărea paradisului, colibri etc.). Peste tot mișună insecte nenumărate și alte vietăți, unele din ele de mărimi neobișnuite pe la noi: păianjeni uriași, termite (unele își construiesc mușuroaie solide și rezistente, înalte până la 6 metri), musca țețe care, prin înțepătura ei, omoară vitele și transmite omului boala somnului etc.

Elefanții și rinocerii trăiesc la marginea pădurii ecuatoriale și în savane, iar hipopotamii și crocodilii mai mult în ape.


Sursa: Gheorghe Teodorescu și Nicoleta Ionesci, Manual Geografie – Editura didactică și pedagogică – Vegetația și animalele din Pădurile ecuatoriale

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.