Luxemburg
Luxemburg este situată în vestul Europei, ocupând partea de nord a Podișului Ardeni. Suprafața totală pe care se întinde este de 2,586 km². Se învecinează cu: Franța, Germania și Belgia.
Condiții naturale
Țara cuprinde un relief colinar, fragmentat de văi adânci și fertile.
Se găsesc minereuri de fier.
Clima este temperat-oceanică, cu precipitații aduse de vânturile de vest, de aceea și râurile dispun de ape bogate.
Populația
Țara are aproximativ 537,853 locuitori, iar principalele limbi vorbite sunt franceza și germana.
Capitala este Luxemburg, supranumit și „orașul celor 93 de poduri”.
Economia
Economia de piață stabilă și de venituri mari a țării se caracterizează prin creștere moderată, inflație scăzută, și un nivel ridicat de inovare. Șomajul este de obicei scăzut, deși acesta a crescut la 6,1% în mai 2012, datorită în mare măsură la efectelor crizei financiare globale din 2008. Ca urmare, economia Luxemburgului estima pentru 2012 o creștere neglijabilă. În 2011, potrivit FMI, Luxemburg era a doua cea mai bogată țară din lume, cu un PIB pe cap de locuitor ajustat pentru paritatea puterii de cumpărare (PPP) de 80.119 dolari.
Serviciile, în special cel bancar și de finanțe, reprezintă cea mai mare parte din producția economică. Luxemburgul este al doilea cel mai mare centru de fonduri de investiții (după Statele Unite), cel mai important centru din domeniul privat bancar din zona euro și cel mai important centru european pentru companii de reasigurare.
Agricultura se bazează pe ferme mici, de familie.
Transportul
Luxemburg are rețele de transport rutier, feroviar și aerian eficiente. Rețeaua de drumuri a fost modernizată în mod semnificativ în ultimii ani, având 147 km de autostrăzi care leagă capitala de țările învecinate. Apariția legăturii de mare viteză TGV cu Parisul a dus la renovarea gării din Capitală și la deschiderea unui nou terminal de călători la Aeroportul Luxemburg.
Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 / Wikipedia