Ungaria

Ungaria

Ungaria este un stat situat în centrul Europei, în Câmpia Panonică care se întinde pe o suprafață de 93 030 km².

Relieful

Teritoriul Ungariei este alcătuită în cea mai mare parte dintr-o câmpie întinsă și foarte roditoare, împărțită de Dunăre în două subdiviziuni: Alföld și Dunántúl (la vest de Dunăre).

Relieful muntos este reprezentat, la vest de Dunăre, de unele culmi insulare tocite, ce nu depășesc altitudinea de 700 metri, iar la nord-est de Dunăre de câteva masive muntoase.

Resursele subsolului. Importante zăcăminte de cărbuni inferiori se găsesc în Munții Mátra și Bükk, iar bauxită în munții Bakony și Vertes. Ungaria ocupă un loc însemnat în Europa în producția și exportul de bauxită. Se mai găsesc resurse de petrol și gaze naturale în sud-vestul țării și în Câmpia Tisei.

Clima și apele

Clima este temperat-continentală, cu ierni reci și veri lungi, călduroase, uneori secetoase. Cele mai bogate precipitații cad în vestul țării. În est, pentru combaterea secetei, sunt prezente irigațiile.

Principala apă curgătoare este Dunărea, care taie în două teritoriul țării, însemnată arteră de navigație și pentru irigații. În est curge Tisa care primește numeroși afluenți ce vin din România.

Lacul Balaton este cel mai întins lac din Europa Centrală. Pe malurile sale s-au dezvoltat, frumoase stațiuni balneoclimaterice. El este legat de Dunăre printr-un canal ce traversează Dunántúl.

Populația și principalele orașe din Ungaria

Ungaria are o populație omogenă (aproximativ 9.906.000 locuitori), formată în marea ei majoritate din unguri (maghiari). Alături de unguri mai trăiesc români, germani și alte naționalități.

Cele mai însemnate orașe sunt: Budapesta, capitala țării, unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa Centrală.

Buda și Pesta erau două orașe diferite, despărțite de Dunăre. Cu timpul s-au extins și s-au unit, fiind legate de 9 poduri, adevărate monumente de artă.

Alte orașe sunt: Debrecen, Miskolc, Seghedin, Pécs, Győr.

Economia

Ungaria continuă să fie pe un trend ascendent de creștere economică, în calitatea sa de membru nou al Uniunii Europene (din 2004). Sectorul privat generează aproximativ 80% din PIB.

Industria este principala ramură a economiei Ungariei. Datorită investițiilor străine, industria auto a luat o amploare în ultimii 15 ani.

Agricultura ocupă un loc important în economia țării și este specializată în producția de cereale. Se cultivă porumb, grâu, precum și plante ca: Sfecla de zahăr, floarea soarelui și tutunul.

Ungaria are o infrastructură dezvoltată având peste 1500 km de autostradă.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Ungaria / Wikipedia