Danemarca
Danemarca este situată la poarta Mării Baltice, fiind înconjurată de ape, cu excepția unei mici porțiuni din sud unde are graniță de uscat cu Germania. Suprafața pe care o ocupă este de 357.121 km².
Teritoriul țării este format din Peninsula Iutlanda și numeroase insule ce formează arhipelagul danez: Seeland, Fionia, Falster, Lolland etc. (în total 500 de insule). Mai departe, în Marea Baltică, se află Insula Bornholm. În Regatul Danemarcei intră și insulele Far-Oer și Groenlanda (care a obținut autonomie internă).
Condiții naturale
Relieful, o câmpie joasă, cu morene în interior și nisipoasă pe țărmuri, are sub 150 m altitudine. Dintre resursele naturale menționăm petrolul și gazele naturale care se găsesc în Marea Nordului, apoi nisipuri și caolin, toate în cantități mici.
Clima este temperat-oceanică. Din cauza situației aproape insulare, rețeaua hidrografică este însemnată.
Populația și principalele orașe din Danemarca
Danemarca are o populație de aproximativ 5.580.000, fiind formată din danezi.
Cel mai mare oraș este Copenhaga, capitala țării. Veche așezare de pescari, Copenhaga s-a dezvoltat ca un port deosebit la strâmtoarea Sund (Öresund), iar mai târziu și ca centru industrial și comercial deosebit. Ea este renumită și prin universitatea sa, una dintre cele mai vechi din lume, precum și prin modernul său aeroport internațional Kastrup. Dintre celelalte orașe din Danemarca se remarcă: Aarhus, Odense, Aalborg.
Economia
Danemarca are o economie mixtă modernă, prosperă și dezvoltată, fiind trecută de Banca Mondială în categoria țărilor cu venituri ridicate, clasându-se pe locul 16 în lume după PIB pe cap de locuitor în termenii parității puterii de cumpărare și pe locul 5 după PIB nominal pe cap de locuitor.
Economia Danemarcei se remarcă drept una dintre cele mai libere, după Indicele Libertății Economice și după Economic Freedom of the World. Economia atinge niveluri înalte de comerț internațional, iar Danemarca este cunoscută ca susținător al liberului schimb în cadrul Uniunii Europene. Danemarca este una dintre cele mai competitive economii din lume, conform raportului pe 2008 al Forumului Economic Mondial, IMD și The Economist.
Moneda națională daneză este coroana. Danemarca se află pe locul al nouălea în clasamentul exporturilor pe cap de locuitor în lume. Principalele mărfuri de export daneze sunt: bunurile industriale/fabricate, cu o pondere de 73,3% (din care mașini și instrumente sunt 21,4%, iar combustibili și substanțe chimice etc. 26%); produse agricole și alte produse de consum 18,7% (în 2009 carnea și produsele din carne reprezentau 5,5% din totalul exporturilor; peștele și produsele din peste 2,9%).
Infrastructură
S-au efectuat investiții semnificative în construirea de legături rutiere și feroviare între regiunile Danemarcei, cea mai cunoscută fiind Legătura Marii Centuri, care leagă Zealand de Funen. Se poate circula cu autovehiculul de la Frederikshavn în nordul Iutlandei până la Copenhaga sau în Zealandul de est fără a ieși de pe autostradă.
Principalul operator feroviar este DSB pentru traficul de călători DB Cargo pentru transportul de marfă. Infrastructura feroviară este gestionată de Banedanmark. Copenhaga are un metrou de mică amploare, Metroul din Copenhaga, zona metropolitană a orașului dispunând în schimb de o rețea extinsă de cale ferată electrificată, S-train Copenhagen (Trenul S).
Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Danemarca / Wikipedia