Influențele oceanelor asupra mediului
Care sunt influențele oceanelor asupra mediului?
a. Oceanul influențează clima continentelor prin faptul că variațiile termice la suprafața sa sunt foarte mici; joacă astfel rolul de regulator termic, moderând climatele sezoniere din apropierea țărmurilor, dând acea particularitate denumită climat oceanic sau maritim.
Aerul de pe suprafața oceanelor tinde să capete temperatura apelor respective și, ajuns pe continent, moderează temperaturile.
Un rol deosebit îl joacă însă curenții oceanici calzi și cei reci, care creează contraste termice între țărmurile estice și cele vestice ale oceanelor. Astfel, la latitudinile tropicale și subtropicale, țărmurile estice au temperaturi mai joase decât cele vestice, din cauza curenților reci de compensație; situația se schimbă la latitudinile medii, unde țărmurile estice sunt scăldate de curenții calzi, iar cele vestice de curenții reci (exemplu, coasta Labradorului are 8° mai puțin vara și 15° iarna, în raport cu Irlanda).
b. Modul de dispunere a temperaturilor, salinității și a bogăției în elemente nutritive a apei marine influențează repartiția viețuitoarelor în apa oceanelor. Majoritatea animalelor marine sunt adaptate la o anume temperatură și salinitate.
c. Influenţele economico-geografice ale oceanelor sunt multiple. Enumerăm numai: crearea unor condiții economice și de viețuire specifice litoralului; bogățiile vegetale și animale; mineralele din apa mării și unele minereuri; transporturile pe apă; platforma continentală cu variatele ei bogății între care și hidrocarburi etc.