Marie Curie (1867 – 1934)

Marie Curie

Marie Curie
Sursa: wikipedia

Maria Salomea Sklodwska – Curie s-a născut în data de 7 noiembrie 1867, la Varșvia, Polonia. Dintre toți oamenii de știință de seamă din istorie, aceasta se remarcă ca fiind poate cea mai puternică reprezentare a unei femei care reușește împotriva oricăror șanse să schimbe pentru totdeauna domeniul fizicii.

Descoperirile aduse de ea au condus-o dintr-o copilărie de obscuritate la a fi unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință a tuturor timpurilor.

Marie Curie a avut o mare dragoste în viața ei, și anume Pierre Curie. S-au cunsocut la universitate și au observat rapid o conexiune și interes comun pentru magnetism. Aceștia ulterior s-au îndrăgostit și s-au căsătorit curând, dar relația lor a mers mai departe decât cea a unui soț și soție, deoarece au devenit parteneri în știință și descoperire și multe dintre cele mai mari realizări ale lui Curie au fost dezvoltate împreună cu soțul ei.

Cuplul a avut două fiice, Irene Joliot – Curie și Eve Curie, care au continuat să aibă o carieră de succes. Din păcate, această familie atât de fericită nu a putut continua, deoarece dezastrul a avut loc în 1906, când Pierre Curie a fost lovit de o trăsură de cai și a murit.

După pierderea soțului ei, Marie Curie a fost devastată și a apelat la prietenul său Paul Langevin pentru a o ajuta cu suferința imensă. Această prietenie s-a dezvoltat cu pași repezi într-o relație pentru care Curie a fost disprețuită public. Ea era văduvă, dar el „era căsătorit și tatăl a patru copii”.

Marie Curie

Presa franceză a folosit aceste informații pentru a o afecta și pentru a aduce în discuție atitudinile negative ale oamenilor față de „intelectualii fără Dumnezeu și femeile emancipate”.

Marie Curie a efectuat una dintre cele mai impresionante descoperiri ale timpului ei în momentul în care a teorizat faptul că „radioactivitatea este mai degrabă o proprietate atomică decât o proprietate chimică”. Aceasta a devenit rapid un pionier în domeniul variat al radioactivității, astfel câștigând și numeroase premii și devenind „prima femeie laureată cu Nobel” în anul 1903, cu premiul ei comun în fizică, alături de soțul ei Pierre Curie și de colegul Henry Becquerel.

Marie Curie a câștigat la ceva timp un alt premiul Nobel pentru Chimie, de data aceasta ca singura beneficiară. Ea a descoperit, de asemenea, elementele poloniu și radiu.

Aceasta a dus o luptă continuă fără să fie văzută și recunoscută pentru marile ei realizări. În acea perioadă era extrem de anormal ca o femeie să facă parte dintr-un domeniu atât de dominat de bărbați. Însă în data de 13 mai 1906, lucrurile s-au schimbat.

Consiliul Facultății de Științe a hotărât în unanimitate să mențină catedra creată pentru Pierre Curie și să o încredințeze Mariei Curie. Aceasta a fost prima dată când unei femei i se oferă un rol vizibil în învățământul superior francez.

Faptul că acest vot a fost unanim arată că Marie Curie a fost recunoscută ca un om de știință cu suficient talent pentru a merita posibila reacție din partea unei comunități mai conservatoare.

marie and piere curie in the lab

Marie Curie este cu siguranță una dintre cele mai proeminente femei de știință din toate timpurile. Notorietatea acesteia a fost câștigată prin numeroasele sale premii, diplome onorifice și calitatea de membru la diferite societăți învățate.

Vorbim în special despre faptul că a fost „prima femeie laureată a Nobelului” în anul 1903 la fizică și a apoi a câștigat un alt premiu Nobeș pentru chimie. Este important de menționat că a fost distinsă cu premii Nobel în două categorii diferite, ceea ce este rar în sine, faptul că a fost o femeie care făcea asta șa începutul secolului XX, o face cu atât mai remarcabilă.

Aceasta a primit totodată medalia Davy, împreună cu soțul ei, tot în anul 1903. Acest premiu este „unul dintre cele mai înalte premii”.

Cu un an mai târziu, în 1904, i s-a acordat Medalia Matteuci de către Societatea Italiană de Științe, din nou împreună cu soțul ei, iar în 1909 i-a fost distinsă Medalia Elliott Cresson de către Institutul Franklin.

Marie Curie a primit, de asemenea, nenumărate diplome onorifice și statut de membru în întreaga lume pentru realizările sale.

Fără cunoștințele despre radiații pe care le avem acum, Curie nu și-a luat măsuri de precauție pentru a evita otrăvirea. Pentru a înrăutăți lucrurile, atunci când și-a început cercetarea, avea foarte puține finanțări. Chiar dacă ar fi vrut să ia măsuri de siguranță, nu ar fi pututu.

Ea nu avea nici măcar un laborator pentru a își efectua experimentele, ci trebuia în schimb să se mulțumească „cu o magazie pentru experimentele lor”. Din această cauză, notițele ei și chiar cărțile ei de bucate din anii 1890 sunt prea radioactive pentru a fi manipulate.

Marie Curie a murit la 4 iulie 1934 din cauza anemiei aplastice din cauza acestei expuneri la radiații.

Din păcate, pasiunea ei pentru știință și descoperire a dus la moartea ei. Șaisezi de ani mai târziu, în 1995, rămășițele cuplului au fost transferate la Pantheonul din Paris, din respect pentru realizările lor.

Curie a fost prima femeie care a primit vreodată această onoare, care i-a cimentat poziția nu doar ca om de știință, ci și ca simbol al posibilității pentru femei în viitor.