Când a fost inventat jocul de loto?

epedia.ro 1

Puține jocuri de noroc au captat imaginația umană și au schimbat vieți atât de profund ca jocul de loto. Datând de secole, această înclinare a oamenilor de a pune o sumă mică la bătaie pentru un premiu uriaș și-a croit drum în țesătura culturilor din întreaga lume, oferind visuri și emoție pentru nenumărați participanți. În articolul acesta vom pătrunde în istoria captivantă a jocurilor de noroc la loto, scoțând la iveală farmecul durabil al câștigului împotriva oricăror șanse.

Definirea loteriei

Înainte de a pătrunde în bogata istorie a loteriei, haideți să definim acest subiect. O loterie, în esența sa, este o formă de joc de noroc în care numerele sunt extrase la întâmplare pentru a determina un câștigător sau mai mulți câștigători. Guvernele din întreaga lume au păreri diferite cu privire la loterii. Unele le îmbrățișează, organizând loterii naționale sau de stat pentru a finanța proiecte publice sau cauze caritabile, în timp ce altele le interzic, considerându-le un prejudiciu pentru societate.

În mod tradițional, participarea la o loterie însemna vizitarea unui magazin fizic pentru a cumpăra bilete. Cu toate acestea, era digitală a revoluționat peisajul loteriilor la fel ca cel al pariurilor online. Chiar dacă să pui un bilet la loto este total diferit de bilete pariuri, acestea aflându-se în părți opuse ale principiilor jocurilor de noroc, digitalizarea a schimbat peisajul ambelor jocuri pentru totdeauna. Platformele de jocuri online, au făcut ca loteriile să fie mai accesibile ca niciodată, cu doar câteva click-uri pe un smartphone sau pe un laptop.

Originea numelui

Cuvântul „loterie” poate părea o invenție modernă, dar rădăcinile sale datează din Italia anului 1620. Genovezii, într-o mișcare ingenioasă, au inventat „lotto di Genova”. Conceput inițial pentru selectarea consilierilor prin pariuri, acesta s-a transformat într-un joc cunoscut astăzi sub numele simplu de „loto”. Pe măsură ce acest joc a câștigat popularitate în Franța și Anglia în secolul al XVIII-lea, el presupunea extragerea unor numere de la unu la nouăzeci, iar pariorii își puteau pune speranțele în rezultatul extragerii, sperând că norocul este de partea lor și numerele lor vor fi fost extrase.

Loteria în lumea antică

Călătoria noastră ne duce înapoi în China antică, în jurul anului 200 î.Hr. în timpul dinastiei Hand. Dovezile arheologice dezvăluie o formă timpurie a loteriei numită „jocul porumbelului alb”. Acest joc intrigant și-a câștigat numele deoarece porumbeii erau angajați pentru a transporta rezultatele extragerilor în satele îndepărtate. Mai mult, această loterie a avut un scop nobil – a contribuit la finanțarea construcției emblematicului Marele Zid Chinezesc.

Acum, haideți să ne plimbăm pe străzile pietruite ale Romei antice, unde loteriile au luat diferite forme și au servit scopuri diverse. O practică deosebit de fascinantă presupunea organizarea de banchete pentru elita romană, urmate de extrageri la loterie pentru premii opulente. Cu toate acestea, favoritismele se învârteau pe buzele tuturor, existând suspiciuni că cei mai influenți membri ai grupului primeau cele mai mari recompense, nu din pură întâmplare.

Odată cu trecerea timpului, loteriile au evoluat, devenind mai avansate și mai accesibile. Punctul de cotitură a venit atunci când Augustus Caesar a introdus o loterie pentru toți cetățenii Romei. Participanții au cumpărat „bilete de loterie”, iar premiile puse în joc erau comorile aduse de armata romană din cuceririle lor. O parte din încasările acestei loterii au contribuit la întreținerea și conservarea străzilor și clădirilor publice ale Romei.

Loteria în Evul Mediu

Trecând rapid la secolul al XV-lea, ne uităm la Belgia și Țările de Jos, două regiuni care au îmbrățișat cu entuziasm conceptul de loterie. În această perioadă a debutat termenul de „loterie”. Odată cu creșterea popularității, Italia s-a alăturat și ea nebuniei loteriei. Fondurile generate de aceste loterii au servit unui scop nobil, susținând Milano atunci când orașul s-a confruntat cu Veneția în niște războaie cunoscute ca ”Războaiele din Lombardia”. 

În Genova, a apărut o formă unică de loterie. Aceasta presupunea o tragere la sorți pentru a determina care dintre cei 90 de membri ai consiliului urmau să primească oferte. Cetățenii plasau cu nerăbdare pariuri pe rezultatul acestor extrageri. Inițial, se foloseau numele consilierilor, dar pe măsură ce popularitatea jocului a crescut, acestea au fost înlocuite cu numere. Această transformare a dat naștere primei loterii bazate pe numere. În mod remarcabil, SuperEnalotto italian, care există și astăzi, urmează același principiu: extragerea a 6 numere dintr-un total de 90 pentru a determina combinația câștigătoare.

Primele loterii americane

Nașterea Statelor Unite ale Americii a dus la adoptarea încă de la început a loteriilor. În 1655, așezarea din New Amsterdam, cunoscută astăzi sub numele de New York, a organizat o loterie la care participanții ghiceau numărul de Biblii vândute în oraș într-o anumită perioadă. În mod surprinzător, mulți dintre părinții fondatori ai Americii, printre care George Washington, Benjamin Franklin și Thomas Jefferson, au fost implicați sau finanțați de loterii organizate. Chiar și instituții precum Yale, Harvard și Centrul Rockefeller au primit sprijin de la aceste loterii.

Loteria irlandeză

În urma declarației de independență a Irlandei față de Marea Britanie, a apărut Irish Sweepstakes, care avea ca scop strângerea de fonduri pentru spitalele subfinanțate. Pentru a susține vânzările de bilete, acestea au fost vândute nu doar în Irlanda, ci și în Marea Britanie și Statele Unite. Loteria a devenit un far de speranță în timpul Marii Depresii, deoarece poveștile câștigătorilor de la Irish Sweepstake ofereau o licărire de bucurie în vremuri dificile.

Cu toate acestea, un nor de controverse a învăluit această loterie. Deși s-au generat averi, doar o mică parte a ajuns în spitalele bolnave. Organizatorii loteriei Irish Sweepstakes s-au îmbogățit, iar suspiciunile au luat amploare. În 1987, Irish Sweepstakes a cedat locul Loteriei Naționale din Irlanda. Cu toate acestea, Loteria Irlandeză rămâne îndrăgită în întreaga lume, fiind disponibilă pentru pariuri în Marea Britanie prin Lottoland.

Cele mai vechi loterii care se joacă și astăzi

Călătoria noastră se încheie cu un indiciu despre două dintre cele mai vechi loterii care continuă să captiveze oamenii și astăzi. Loteria Națională Olandeză, a cărei extragere inaugurală a avut loc în 1726 la Haga, deține titlul de cea mai veche loterie din lume care se mândrește încă cu o popularitate imensă.

Pe locul al doilea se află „El Gordo” din Spania, care înseamnă „cel gras”, o tradiție anuală din 1812. Această loterie de Crăciun a devenit una dintre cele mai mari loterii din lume, aproximativ 75% din populație achiziționând acțiuni de bilete în fiecare an în speranța de a câștiga jackpoturi care se ridică la sute de milioane de euro.

Concluzie

Pe măsură ce ne uităm înapoi în timp la istoria loteriei, descoperim o latură țesută cu noroc la care oamenii par să aibă o înclinație indiferent de perioada în care trăiesc. Loteriile au evoluat de la ritualuri străvechi la jocuri complicate de noroc, de la susținerea construcției Marelui Zid Chinezesc la finanțarea instituțiilor fondatoare ale Americii. În timp ce au apărut controverse, iar averi au fost câștigate și pierdute, farmecul loteriilor rămâne puternic, captivând inimi și minți din întreaga lume.

Cea mai negativă parte a joculurilor de noroc este faptul că provoacă dependență extremă ce constă în tulburare legată de controlul impulsurilor care se manifestă prin nerezistența impulsului de a juca.