Pestele zebra detine celule care isi schimba identitatea in timpul dezvoltarii normale

celule care își schimbă identitatea

Celule care își schimbă identitatea

În urma unui nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Virginia și alte instituții, s-a descoperit un tip de celulă de pigment în peștele zebra, care se poate transforma după dezvoltare într-un alt tip de celulă.

David Parichy, distinsul profesor de morfogeneză de la fundația Pratt-Ivy, a declarat că cercetătorii din laboratorul său au observat că unele celule de pigment negru de pe peștele zebra au devenit gri și apoi albe. Când au privit mai de aproape, au găsit schimbări dramatice în expresia genelor și chimia pigmentului.

„Ne-am dat seama că celulele au o istorie secretă ascunsă la vedere”, a spus el. Peștele zebra a fost studiat îndeaproape de peste 30 de ani – știm foarte multe despre el – dar este prima dată când această transformare a fost observată. Este o descoperire foarte surprinzătoare. „

Populația de celule unice scoate melanina pigmentară , schimbând culoarea de la negru la alb în timpul ciclului de viață al unui pește. Aceste celule speciale se găsesc la marginea aripioarelor, unde par să acționeze ca un semnal pentru alți pești zebra.

Capacitatea unei celule dezvoltate de a se diferenția direct în alt tip de celulă este excepțional de rară. În mod normal, o astfel de schimbare necesită intervenție experimentală.

Noua descoperire, publicată recent în revista online Proceedings of the National Academy of Sciences , sugerează că unele celule dezvoltate ar putea fi mai receptive la schimbare decât se credea în general.

Această descoperire poate fi folosită în medicina regenerativă unde cercetătorii ar putea folosii celulele deja prezente pentru a înlocui țesuturile de diferite tipuri. Spre exemplu, poate fi folosit în tratarea accidentului cerebra vascular, leziuni ale măduvei spinării, atacuri de cord etc.


Autor articol: Dau Nandin
Sursa articol: phys.org