Precipitațiile pe glob
Precipitațiile pe glob cad sub formă de ploi în zona caldă, de ploi și de zăpezi în zonele temperate și mai mult sub formă de zăpezi în zonele reci.
Ploile ecuatoriale cad de o parte și de alta a ecuatorului, între 5° latitudine nordică și 5° latitudine sudică. Sunt ploi abundente, torențiale, însoțite de puternice descărcări electrice. Cad mai mult după-amiază și aproape zilnic.
Ploile subecuatoriale (5°-12°), la nord și la sud de ecuator, sunt asemănătoare ploilor ecuatoriale, dar cad numai o jumătate de an, în lunile de vară: din aprilie până în octombrie, în emisfera boreală și din octombrie până în aprilie în emisfera australă. În restul timpului este secetă. Ca și ploile ecuatoriale, sunt mai abundente în apropierea țărmurilor.
Ploile tropicale se găsesc de o parte și de alta a tropicelor, între 12° și 30°. Sunt ploi rare, de scurtă durată și repezi. În unele locuri nu plouă cu anii; de aceea aici se găsesc cele mai mari deșerturi de pe glob.
Ploile musonice au răspândire mai mare în sudul și sud-estul Asiei, fiind aduse de musonul de vară. Sunt ploi abundente. La poalele sudice ale Munților Himalaya cad cele mai multe ploi de pe glob (12000 mm anual). Aici e polul de ploaie al Pământului.
Ploile din zonele subtropicale, cuprinse între paralele 30° și 40° nord și sud de ecuator, sunt mai dese iarna, vara fiind secetă. Ploile subtropicale aparțin zonelor temperate.
Precipitațiile din zonele temperate, cuprinse în amândouă emisferele 40° și 60° latitudine, sunt mai abundente în apropierea țărmurilor aflate sub influența vânturilor de vest. Ploile sunt mărunte, dese și cad în toate anotimpurile, dar mai ales toamna și iarna. Ninsorile sunt rare. Departe de țărmuri cad ploi îndeosebi primăvara și vara, mai puține decât în apropierea țărmurilor. Ele sunt de obicei repezi. Ninsorile sunt frecvente în timpul iernii.
Precipitațiile din zonele reci. Dincolo de paralelele de 60° și mai ales dincolo de cercurile polare, ninge mai mult decât plouă. Ploile cad foarte puțin în timpul verii, și anume în regiunile mai apropiate zonelor temperate. Spre poli, precipitațiile cad mai mult sub formă de zăpadă.
Din cauza temperaturilor scăzute, aici evaporarea este slabă, deci nici ploile și nici zăpezile nu sunt prea bogate.
În general ținând seama de latitudine, vânturi, relief și ape marine, constatăm că precipitațiile pe glob sunt foarte inegal răspândite. În zona ecuatorială, în regiunile musonice, precum și pe teritoriile apropiate de ocean, cad cele mai mari cantitați de ploi. Pe munți și în zonele reci cad multe zăpezi.
Sursa: Gheorghe Teodorescu și Nicoleta Ionesci, Manual Geografie – Editura didactică și pedagogică – Precipitațiile pe glob