Latitudinea și longitudinea. Coordonate geografice

Latitudinea și longitudinea. Coordonate geografice

Latitudinea și longitudinea. Coordonate geografice

Latitudinea și longitudinea, luate împreună se numesc coordonate geografice. Ca să aflăm poziția unui loc pe suprafața globului, trebuie să știm latitudinea și longitudinea acelui loc.

Ce este latitudinea?

Latitudinea unui punct de pe fața Pământului este depărtarea de la ecuator la nord sau la sud, până la acel punct, măsurat pe meridianul locului. Latitudinea se măsoară în grade, minute și secunde.

După cum locul este situat la nord sau la sud de ecuator va fi numită și latitudinea respectivă: latitudine nordică, atunci când punctul se găsește la nord de ecuator și latitudine sudică în cazul în care punctul este situat la sud de ecuator.

Latitudinile pot varia între 0° și 90° latitudine nordică și, respectiv, între 0° și 90° latitudine sudică. Gradele de latitudine sunt înscrise pe marginile verticale (laterale) ale hărților. Paralelele indică latitudinea geografică, de aceea ele mai sunt numite linii de latitudine. Toate punctele aflate pe aceeași paralelă au aceeași latitudine geografică. Lungimea arcului de un grad pe paralelă se reduce de la Ecuator spre nord și, respectiv, spre sud.

Ce este longitudinea?

Longitudine se numește distanța măsurată în grade, minute și secunde pe paralela locului. Când locul se află la est de primul meridian se zice că are longitudine estică, iar când se află la vest de primul are longitudine vestică.

Longitudinea variază între 0° și 180°. Pe hărți longitudinea este înscrisă pe marginile orizontale (de sus și de jos) ale hărții. Meridianele indică longitudinea geografică, de aceea ele mai sunt numite linii de longitudine. Toate punctele aflate pe același meridian au aceeași longitudine geografică. Un grad pe meridian este egal cu 111 km.


Sursa: Gheorghe Teodorescu și Nicoleta Ionesci, Manual Geografie – Editura didactică și pedagogică – Latitudinea și longitudinea