Zăpada

Zăpada

Zăpada se formează în păturile superioare ale atmosferei, prin acumularea vaporilor de apă pe cristalele de gheață. Aceste cristale de gheață se formează din picăturile de apă la o temperatură a norului de sub 0°C. Zăpada cade în ținuturile polare tot timpul anului, în cele temperate numai iarna (pe munții înalți și vara), iar în regiunile calde apare numai pe munții foarte înalți.

Zăpezile permanente sunt cele rămase de la un an la altul. Limita lor este în funcție de latitudine și altitudine. La latitudini mari, cum sunt cele polare, zăpezile permanente se găsesc pe înalțimi mici, sub 500 m și chiar la nivelul mării. În ținuturile temperate se află numai pe munții înalți, care depășesc – de obicei – 2500 – 3000 m.

Zăpezile abundente de pe înălțimi mari ale munților se prăvălesc cu ușurință la rostogolirea unei stânci, la o bătaie mai puternică a vântului etc. Aceste prăvăliri masive de zăpadă se numesc avalanșe. În drumul lor ele distrug totul, dezrădăcinează arbori, dărâmă case, astupă drumurile, barează apele curgătoare pricinuind inundații etc. De obicei făgașele avalanșelor sunt cunoscute de oameni și ei se feresc de ele.

Ce beneficii oferă zăpada?

Zăpezile din zona temperată sunt o adevărată binefacere pentru semănături, în special pentru cele de toamnă. Iarna ele ocrotesc semănăturile de ger, iar primăvara, printr-o topire lentă, dau apa necesară dezvoltării plantelor.

Dezavantajele zăpezii

Primăvara, topirea bruscă a zăpezilor bogate constituie uneori neajunsuri, provocând inundații în luncile râurilor.