Marea Nordului

Marea Nordului
Sursă hartă: Wikimedia Commons/Creative Commons

Marea Nordului – generalități

Marea Nordului comunică larg cu Oceanul Atlantic. Ea scaldă țărmurile unor țări precum: Norvegia și Danemarca la est, Marea Britanie la vest și coastele nordice ale Germaniei, Olandei, Belgiei și Franței la sud. Se întinde pe o suprafață de 750.000 km² și are o adâncime maximă de 700 m. Marea Nordului este intens navigată și foarte bogată în pește.

Aceasta este separată de Oceanul Atlantic de Canalul Mânecii. Cu toate acestea, Marea Baltică se conectează la Marea Nordului prin strâmtoarea Skagerrak, care se află între Danemarca și Norvegia. Insulele Shetland mărginesc coasta norvegiană la nord de linia care separă coasta lor de Insulele Shetland.

Bancul de nisip Dogger Bank se află în mijlocul Mării Nordului; are o adâncime medie de 20 de metri. Transeul norvegian are cea mai mare adâncime – 725 de metri – dar marginea de sud a Mării Nordului este considerată o lume naturală unică. Numită regiunea „watt”, este situată pe coastele germane și olandeze. Mareele se repetă la fiecare 12 ore cu o amplitudine de 4 metri la capătul de sud al Mării Nordului. Mareele au creat mlaștini și maluri aluviale care sunt intermitent inundabile și periculoase.