Ce semnificatie a avut pentru miscarea revolutionara de tineret din tara noastra crearea P.C.R.?
Transformarea, in mai 1921, a Partidului Socialist in Partidul Comunist Roman a constituit un moment de cea mai mare insemnatate in istoria poporului roman. Pentru prima oara in Romania exista un partid politic care se daruia cu devotament si spirit de sacrificiu luptei pentru implinirea idealurilor maselor largi muncitoare, de dreptate sociala, libertate si independenta nationala, pentru fericirea si propasirea natiunii romane.
Crearea partidului de tip nou, comunist – ca detasament de avangarda al clasei muncitoare, pe baza ideologiei marxist-leniniste – avea sa reprezinte o cotitura radicala si in miscarea revolutionara si democratica de tineret din Romania, cu multiple si profunde implicatii asupra evolutiei sale ulterioare.
Partidul Comunist si-a asumat toata raspunderea pentru formarea, cresterea si educarea tineretului – principalul izvor de cadre, schimbul sau de maine – in spiritul principiilor comuniste, militante, al respectului si veneratiei fata de glorioasele traditii ale inaintasilor, pentru mobilizarea si antrenarea lui la eroica lupta pentru infaptuirea nobilelor sale idealuri. La randul sau, tineretul revolutionar a vazut in partidul comunistilor nu numai cu tovaras de ideal si de lupta, ci si pe indrumatorul si conducatorul luptei sale, ideologia revolutionara marxist-leninista a partidului de avangarda reprezentand firul calauzitor in activitatea sa de zi cu zi. Dovada a constituit participarea sa viguroasa, in conditiile grele ale ilegalitatii, la suvoiul luptelor economice si politice desfasurate in masele largi muncitoare sub conducerea comunistilor. P.C.R. a avut, de asemenea, rolul hotarator in actiunea de constituire a organizatiei unice, marxist-leniniste de tineret din Romania, de orientare a acesteia pe un fagas comunist de activitate.