Ce rol joaca Ulise in mitologia greaca?

Ulise – celebrul erou grec (cunoscut din „Iliada”, dar mai ales din „Odiseea”) – era regele Itacai si fiul lui Laertes (dupa o versiune, iar dupa alta al lui Sisifis) si al Anticleei. Vestit pentru mintea sa isteata si pentru prudenta si elocinta sa, el joaca un rol important in razboiul troian. Asa, de pilda, il aduce pe viteazul Ahile – a carui prezenta era indispensabila pentru cucerirea Troiei – de la curtea regelui Licomedes, il insoteste pe Menelau intr-o prima calatorie la Troia pentru a o cere inapoi pe Elena. Tot el mijloceste impacarea lui Agamemnon cu Ahile si patrunde ca iscoada in Troia, intelegandu-se in ascuns cu Elena ca aceasta sa-i tradeze pe troieni. Pe campul de lupta da dovada de mult curaj si vitejie, facand numeroase victime. Lui ii apartine ideea calului de lemn, in pantecele caruia se ascunde impreuna cu alti cinci sute de luptatori greci. Patrunde in cetatea asediata si deschide portile in fata grecilor.

Dupa terminarea razboiului, calea de intoarcere spre casa ii este lunga si plina de peripetii. O prima furtuna il abate pe tarmurile Traciei, apoi se opreste pe meleagurile lotofagilor, mai tarziu ajunge in tara ciclopilor, de unde scapa cu viata numai datorita agerimii mintii sale (fuge orbindu-l pe Poliferm, dar astfel isi atrage mania lui Poseidon, tatal acestuia). De la regele insulei Aeolus primeste in dar un burduf in care erau inchise vanturile. Crzand ca inauntru se afla vin, insotitorii lui Ulise deschid burduful (primit in dar) si dezlantuie o furtuna groaznica pe mare, care face ca vasele sa rataceasca la intamplare. Ajunge pe meleagurile lestrigonilor – neam de antropofagi -, care ucid multi greci.

Ulise reuseste sa scape din nou si ajunge pe insula Eea, la magiciana Circe. Dupa un an o porneste iar la drum si izbuteste sa treaca teafar de insula sirenelor, dar, din lipsa de alimente, tovarasii sai de drum ii incalca porunca si injunghie cateva animale din cirezele zeului Apolo, provocand mania acestuia.

Uraganul dezlantuit la porunca lui Zeus ineaca corabiile si oamenii, singur Ulise fiind crutat. Agatat de un catarg, e dus de ape pe insula nimfei Calipso, unde petrece mai multi ani. De dragostea frumoasei nimfe poate sa scape numai cu ajutorul interventiei lui Zeus. O noua furtuna pe mare – starnita de Poseidon – il naufragiaza pe tarmul insulei feacilor, unde este gasit de Nausicaa – fiica regelui Alcinous – si este dus la palatul tatalui ei, care, miscat de istoria intamplarilor sale nefericite, ii daruieste o corabie cu care reuseste in sfarsit sa ajunga in Itaca. Aici insa il asteapta noi incercari.

In cei douazeci de ani de absenta, Penelopa – credincioasa sa sotie – a fost asaltata de petitori, care pusesera stapanire pe avutul si pe palatul lui Ulise.

Ajutat de batranul porcar Eumeu si de fiul sau Telemah, eroul ii ucide pe rivali, se reistaureaza in Itaca, unde va continua sa domneasca – potrivit poemului homeric – impreuna cu Penelopa.