Valea Avrigului
Avrigul situat la doar 26 de km de Sibiu, este un loc plin de istorie.
Pentru a va familiariza un pic cu istoria locului, va spunem ca acesta este cunoscut in primul rand ca satul natal al dascalului Gheorghe Lazar – creatorul primei scoli superioare romanesti. El este cel care a fundamentat orientarea patriotica si nationala a bazelor culturii romane intr-un moment unic al istoriei noastre. Locuitorii Avrigului vorbesc cu multa mandrie despre trecutul orasului, iar memoria ilustrului ardelean este viu pastrata in casa unde acesta a locuit si in care se mai gasesc inca multe dintre obiectele sale personale.
Majoritatea turistilor sunt incantati sa viziteze cele doua biserici monumentale sau sa se relaxeze in parcul resedintei Brukenthal, dar parca un magnet ascuns ii atrage spre Valea Avrigului in inima Fagarasului. Drumul pana la primul loc de popas – Cabana Ghiocelu – se face in 20 de minute cu masina si in aproximativ o ora si jumatate pe jos. Peisajul este de vis: de o parte si de alta a drumului se intind padurile dese si crangurile salbatice, prin care susura apa Avrigului, iar in fata sse dezvaluie, de dupa cortina pe nori pufosi, crestele zvelte ale muntilor Fagarasului. Cu cat inaintati mai mult, cu atat sunteti mai absorbiti de frumusetea batranelor varfuri, care au atatea sa povesteasca despre luptele haiducilor sau ale voievozilor de odinioara.
Poate nici prin gand nu va trece ce personalitati de seama au batut strazile Avrigului pe vremuri, in calesti elegante de la curte! Este vorba despre fiul cel mic al unui jude regal de origine germana, Samuel von Brukenthal (1721 – 1803), care s-a nascut la Avrig, la inceputul secolului al XVIII-lea. A fost contemporan cu Voltaire, cu Jean-Jacques Rousseau, cu Maria Teresa si cu toti marii ministri si masoni ai Europei din perioada respectiva. Interesat de cunoasterea legilor, a obiceiurilor juridice sasilor, cat si de administratia publica, el a studiat istoria, dreptul, filosofia si teologia la Jena si Halle, in acest din urma oras devenind si membru al francmasoneriei. Cariera sa a atins apogeul in urma vizitelor la Viena, in cursul carora a aparat interesele comunitatii sasilor din Transilvania in fata imparatesei Maria-Tereza.
Datorita pozitiei sale unice, la poalele Carpatilor Meridionali, pe malul inalt al Oltului, resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal a devenit cunoscuta dincolo de granitele Transilvaniei, inca din secolul al XVIII-lea, ca un „izvor de apa vie” si un „eden transilvanean”. Astazi, la aproape 200 de ani dupa moartea lui Brukenthal, acest domeniu nu si-a pierdut catusi de putin din importanta. Este vorba, in fond, de unicul parc baroc de acest fel conservat in Romania, cu insemnatate cultural-istorica pentru intreaga Europa de Sud. Palatul si parcul formeaza un ansamblu artistic, care trebuie protejat si in sensul conceptiei europene a epocii despre siguranta si pastrarea bunurilor culturale de valoare.