Tot ce trebuie să știi despre sterilizarea și microciparea la câini: importanță, riscuri și recomandări

Momentul aducerii unui animal de companie acasă poate fi plin de emoție și amuzament, în special dacă acesta are un comportament jucăuș. Când vei începe să îl obișnuiești să îți răspundă sau să îl gâdili pe burtă, va fi puțin probabil să-ți treacă prin minte că acesta va avea cândva propriii pui. Totuși, niciodată nu este prea devreme să te gândești la castrarea la caini sau la sterilizarea lor.

sterilizarea

Importanța castrării câinilor

Cu siguranță, ai observat cel puțin o dată manifestările unui câine în perioada de călduri și neplăcerile create de acest comportament. Există mai multe avantaje în ceea ce privește etapa de castrare câine de care poate beneficia patrupedul tău, în funcție de sex. Printre acestea se află un risc scăzut de îmbolnăvire și un comportament mai bun.

Beneficiile castrării unui câine mascul:

  • Previne tumorile testiculare și reduce riscul cancerului de prostată și al altor infecții.
  • Reduce posibilitatea unor tumori și hernii în partea de jos, care sunt uzuale la câinii mai bătrâni, necastrați.
  • Poate reduce impulsurile agresive naturale, ceea ce scade posibilitatea ca animalul tău de companie să se rănească prin lupte.
  • Previne părăsirea locuinței pentru căutarea unei partenere.
  • Poate ameliora comportamentul neplăcut, cum ar fi marcarea teritoriului sau încercarea de a se împerechea cu obiecte/oameni.

Beneficiile sterilizării unui câine femelă:

  • Reduce riscul de cancer mamar care poate fi fatal.
  • Reduce riscul de infecții ale uterului, cunoscute drept piometru.
  • Previne sarcinile nedorite care pot surveni în urma împerecherilor accidentale.
  • Previne apariția gestațiilor false ce pot duce la probleme de comportament și afecțiuni medicale. Cățelușa după sterilizare se va simți mult mai bine și nu va avea stări de nervozitate sau dorința de a părăsi locuința. Dacă operația de sterilizare este umflată, trebuie contactat veterinarul.

Beneficiile sterilizării sau castrării câinilor pentru proprietari

  • Nu vei întâmpina probleme de comportament precum călarirea canapelei, a pernelor sau a picioarelor. E posibil să observi că un câine castrat se împerechează cu obiecte, dar acest comportament va trece în scurt timp.
  • Vei evita riscul ca un mascul să fugă pentru că a simțit o femelă gata de împerechere.
  • Vei evita cheltuielile cu îngrijirea femelei pe perioada sarcinii.
  • Vei evita înmulțirea numărului de câini fără proprietar.
  • Vei evita perioada de menstruație la femele, perioadă ce necesită o igienă suplimentară.

Per total sterilizarea câinilor sau castrarea lor este o idee bună atât pentru ei cât și pentru proprietar.

Riscurile pe care le implică castrarea

Interventiile pentru castrare câine sunt consierate operatii de rutina si, in mod normal, nu implica probleme. Bineinteles, ca și în cazul oamenilor, orice intervenție chirurgicală ce presupune anestezie generală, poate avea anumite riscuri, generate de modul în care organismul supoarta anestezia.

Câinii trebuie evaluați din punct de vedere medical, înainte de procedură, pentru a elimina problemele de sănătate ascunse ca: boli ale ficatului, rinichilor sau inimii.

sterilizarea

Exista multe preconcepții legate de aceasta procedură, care împiedică uneori stăpânii să ia decizia corectă. Iată câteva dintre ele:

  • Câinele castrat se va îngrășa– FALS: atât timp cât stapanul asigură alimentația potrivită și un nivel optim de activitate fizică, un câine castrat nu va lua în greutate
  • Câinele îsi va modifica personalitatea – FALS: castrarea poate ameliora anumite comportamente problematice care țin de acumularea de hormoni (marcarea casei, “călăritul”), însă nu va altera în niciun fel personalitatea câinelui tău.
  • Castrarea/sterilizarea nu este sanatoasa – FALS: asa cum am menționat și anterior, această procedură ajută la evitarea unor probleme grave de sănătate
  • Câinele meu nu se va simti la fel de mascul, dacă îl castrez – FALS: câinii nu sunt constienti de ego sau identitate sexuala. Un caine castrat se va comporta exact la fel ca unul necastrat, singura diferenta este aceea ca probabil nu isi va mai marca teritoriul atat de des, sau nu va mai fugi dupa femele.
  • Femelele trebuie să facă cel puțin un rând de pui – FALS: nu există beneficii oficiale ale unei sarcini, asupra organismului femelelor de câine. Mai mult decât atât, câinii nu dezvoltă o relație lungă cu puii lor, deci nu există nici implicția psihologică. Nu există niciun motiv întemeiat pentru ca o femela să aibă cel putin o sarcina.

Recomandările specialiștilor

Masculul sau femela ta ajunge la maturitate sexuală în jurul vârstei de 6-7 luni, dar aceasta poate varia ușor, în funcție de rasă. Pentru a evita o sarcină nedorită a femelei, este cel mai bine să o sterilizezi înainte de a ajunge la această vârstă. Dacă observi o infecție după sterilizarea câinelui, trebuie să mergi neapărat cu el la veterinar.

Unii veterinari preferă să lase femelele să aibă un ciclu menstrual înainte de a le steriliza. Acest lucru poate fi dificil, deoarece sterilizarea se poate face abia la 3 luni de la încheierea ciclului, însemnând o așteptare monitorizată îndeaproape pe tot parcursul acestei perioade. Pentru o refacere mai rapidă, noi sugerăm sterilizarea laparoscopică la câini.

Beneficiile aduse de castrare sănătății scad pe măsură ce aceștia îmbătrânesc, așa că este mai bine să îi castrezi cât mai curând cu putință. De asemnea, odată cu vârsta va crește și perioadă de recuperare după castrarea câinilor.