Ovarele

ovarele e1348475966796In ovarele femeii se dezvolta celulele sexuale feminine, ovulele, care sunt celule sferice, cu dimensiunile cele mai mari dintre toate celulele organismului, fiind la limita vizibilitatii cu ochiul liber.

Ovulele se dezvolta in asa numitii foliculi ovarieni care, dupa gradul lor de maturizare, poarta numele de foliculi primordiali, primari, cavitari, cavitari maturati si maturati (preovulativi), sau foliculi de Graaf. Cele doua ovare ale fetitei nou-nascute contin circa 400.000 de foliculi care raman nemodificati pana in perioada pubertatii cand incepe maturarea lor. Pentru fiecare ciclu menstrual normal se dezvolta numai in folicul care va deveni corp galben. Dezvoltarea sa dureaza 12-14 zile trecand prin stadiile amintite. Ceilalti foliculi care vor atinge si ei un anumit stadiu de dezvoltare, vor degenera.

Foliculul maturat se va rupe spontan intr-o zona mai slab vascularizata de la suprafata sa. Aceata reprezinta ovulatia si consta in expulzarea ovulului antrenat de lichidul folicular. Ovulatia se produce catre mijlocul perioadei intermenstruale sau mai exact exista un raport direct intre ovulatie si debutul ciclului urmator, pe care il precede cu 14-15 zile. Ovulatia este independenta de contactul sexual putand avea loc insa sub influenta unor factori senzoriali si psihici si in alte zile ale ciclului menstrual, decat in cele asteptate. Se pare ca fiecare ovar alterneaza lunar in privinta ovulatiei; ea se succede ciclic in toata epoca sexuala a femeii, cu exceptia celor 9 luni de sarcina si a catorva luni din lauzie.

Dupa ovulatie foliculul rupt se va transforma profund. Zona de ruptura se acopera cu un cheag de fibrina si se inchide cicatriceal. Se formeaza o vezicula, punct de plecare a unei noi glande endocrie – corpul galben – care va fi raspunzatoare de secretia hormonului progesteron. Daca nu are loc fecundatia, evolutia acestuia se va face spre fibrozare, dand un corp albicios ce se va sterge in lunile urmatoare – corpul albicans. Daca are loc fecundatia si apoi fixarea oului in uter, corpul galben va persista si se va hipertrofia formand corpul galben gravidic, care va asigura ecjilibrul endocrin al graviditatii in primele trei patru luni de sarcina.

Dezvoltarea foliculului de la stadiul de folicul primordial pana la cel de folicul maturat i apoi ovulatia, se face sub influente neuro-hormonale (endocrine), prin intermediul unui hormon secretat de glanda hipofiza si numit prescurtat F.S.H., a carui secretie creste incepand din a doua zi a ciclului menstrual. F.S.H.-ul nu este capabil insa sa produca singur maturarea foliculilor si sa transforme in corp galben. Pentru aceasta este necesar prezenta si actiunea hormonului luteinizat, numit prescurtat L.H.

La femeia adulta se pot distinge la nivelul hipofizei doua faze functionale constituind ciclul hipofizar: faza secretiei de F.S.H. si cea a predominentei L.H.-ului. In prima faza, la nivelul ovarului, se va produce secretia de hormoni estrogeni de catre celulele de la periferia foliculilor. Ovulatia corespunde nivelului maxim de secretie a estrogenilor (foliculinei). In a doua faza, la nivelul ovarului exista o predominenta de progesteron, secretat de catre corpul galben.

In timpul persistentei corpului galben exista o inhibitie a celorlalti foliculi. Regresiunea corpului galben antreneaza aparitia menstruatiei cu care ocazie incepe un nou ciclu ovarian. Regresiunea corpului galben este datorita inhibitiei secretiei de hormoni hipofizari, ca urmare a cresterii activitatii progesteronului (luteinice). Trebuie sa mai amintim aici ca, in momentul ovulatiei, secretia de estrogeni fiind la un nivel maxim, actiunea congestiva a acestora asupra receptorilor genitali si extragenitali determina unele manifestari ca: dureri lombo-abdominale, tumefierea dureroasa a sanilor si uneori chiar o mica hemoragie prin vagin. Totalitatea acestor simptome formeaza asa-numitul sindrom intermenstrual.

Dupa ovulatie, ovulul este captat de franjurile pavilionului trompei si condus in interiorul acesteia. Trebuie sa retinem ca, dupa aproximativ 12 ore de la ovulatie, ovulul nu mai este fecundabil. Intalnirea ovulului cu spermatozoidul se realizeaza in treimea externa a trompei – ampula tubara – reprezentand si locul unde se efectueaza in mod obisnuit fecundatia.