Giulgiul din Torino este un fals?
La catedrala din Torino se afla o panza de in de mari dimensiuni pe care este imprimata imaginea corpului lui Iisus Hristos rastignit pe cruce. Se presupune ca aceasta panza are o vechime de 2000 de ani, iar imaginea imprimata nu ar fi fost pictata. De o imprimare fotografica nu avem ce sa discutam caci nu exista pe vremea aceea o astfel de tehnologie.
Totusi, sunt unii experti care sustin ca ar fi imposibil ca giulgiul sa dateze de acum 2000 sau chiar 1000 de ani si ca, foarte probabil imaginea a fost imprimata de Leonardo da Vinci care avea cunostinte tehnologice necesare pentru a crea o imagine fotografica.
Un alt om de stiinta sustine ca imaginea ar fi pictata pe in deoarece a gasit vopsea.
O dovada care ar indica falsitatea giulgiului este ca ranile facute de cuie apar in palme, dupa cum se credea in mod traditional ca fusese rastignit Iisus. Insa dovezile istorice legate legate de rastigniri demonstreaza ca acest lucru nu ar fi fost fizic posibil: un cui batut in palma nu ar fi putut sustine greutatea corpului – ar fi sfasiat oasele si muschii. Rastignirea era posibila doar daca pironul era trecut prin incheietura mainii, a carei structura osoasa era suficient de puternica. Daca Giulgiul lui Iisus este un fals, s-a bazat pe traditie mai mult decat pe faptele stiintifice.