Tulburarile pubertatii la fete

Menstruatie

Perturbarea ciclului menstrual. La fete oboseala, bolile infectioase, insuficienta alimentara, dereglarile functionale ale glandelor, mai ales ale hipofizei determina incetinirea in evolutie a pubertatii. Deoarece la fete glandele genitale raman ascunse in abdomen, insuficienta lor de dezvoltare poate trece neobservata pana in momentul cand tulburarile de menstruatie trag semnal de alarma. Parintii acorda atentie doar anomaliilor menstruale si neglijeaza existenta obezitatii sau interzierilor de crestere, tulburari care pot si ele avea urmari.

Lipsa menstruatiei este insotita adesea de inactivitatea ovariana, nemodificarea volumului sanilor sau a sistemului pilos. Acestea se datoresc de obicei unor tulburari trecatoare ale functionarilor glandulare, pe care un tratament hormonal poate sa le inlature usor. Foarte rar aceste intarzieri au drept cauza unele leziuni organice. Cea mai cunoscuta este oprirea dezvoltarii ovarelor in primii ani ai vietei.

Fetita ramane mica (1,37 m), vaginul si uterul sunt un tip infantil, pieptul ramane plat, bazinul ingust si menstruatia lipseste. Mai frecvent este lipsa menstruatiei la adolescente a caror dezvoltare generala si genitala, externa pare normala. Cauza este uneori o usoara malformatie locala (himen imperforat). De cele mai multe ori lipsa menstruatiei este cauzata de insuficienta secretiilor ovariene sau hipofizate sau de excesul acestor secretii.

Durerile sunt fenomene ce reflecta unele congestii ovariene sau pot fi doar reflexul greutatilor de trecere a sangelui menstrual prin uterul inca insuficient de elastic. Simple calmante sau usoare sedative sunt suficiente pentru a le face suportabile.

Sursa: Sfaturi pentru tinerii casatoriti, Prof. Dr.Ioan Vinti, Bucuresti 1975