Copilaria umilitoare a imparatilor Nero si Caligula
In lumea antica, umilintele si privatiunile suferite in copilarie de imparatii romani Caligula si Nero s-au reflectat in actele lor de cruzime de mai tarziu. Precedentul pentru domniile lor tiranice a fost creat de imparatul Tiberius, care a desfiintat drepturile politice ale poporului prin transferul puterii legislative de la adunarile populare la Senat. Revizuirea lex majestatis de catre Tiberius astfel incat sa curpinda orice cuvinte, priviti sau gesturi care puteau fi interpretate ca ostile persoanei imparatului, combinata cu o lege prin care Senatul recompensa pe oricine dadea informatii despre cetateni, a devenit cel mai important instrument al despotismului in Imperiul Roman. Dintr-o lovitura, Tiberius crease o intreaga noua clasa de informatori, delatores, care actionau ca spioni guvernamentali. Printre primele victime ale acestui regim s-au numarat mama si fratii tanarului Caligula, care au fost arestati in 29 d.Hr. sub banuiala de tradare si au fost torturati cu brutalitate, iar apoi lasati sa moara de foame. Desi pana la urma i-a fost crutata viata, pentru presupusa tradare a tataului sau, tanarul Caligula a primit o pedeapsa care era mult mai perversa si insidioasa. In fiecare zi trebuia sa-l serveasca plin de umilinta pe Tiberius la curtea acestuia de pe insula Capri, unde un grup de tineri baieti, „plevusca lui”, il distrau pe batranul imparat cu o varietate de placeri sexuale, printre care muscarea organelor genitale in timp ce acesta inota. Istoricul roman Suetonius (c. 69-140 d.Hr.), care va enumera mai tarziu in cele mai mici detalii atrocitatile lui Caligula, scria: „Cat timp a ramas pe insula, au fost incercate multe tertipuri pentru a-l face sa-si arate nemultumirea fata de Tiberius, dar, pentru ca era foarte circumspect, Caligula a evitat sa cada in cursa”.
Viata periculoasa si nesigura, in care putea sa piarda in orice moment favorurile lui Tiberius si sa aiba o soarta asemanatoare restului familiei, a contribuit la actiunile brutale si razbunatoare ale lui Caligula atunci cand a ajuns imparat. Tratamentul la care ii supunea pe senatorii romani era in mod special pervers, avand intentia de a-i umili si a-i pedepsi pentru presupuse fapte rele. La ordinul sau, orice tata si fiu banuiti de lipsa de loialitate erau arestati si apoi executati in prezenta celorlalti, sub privirile imparatului. Nepotul lui Caligula, Nero, a suferit o teroare si nesiguranta asemanatoare in copilarie; el afirma odata ca cea mai veche amintire a lui a fost ca era smuls plangand din bratele mamei sale, Agrippina, in timp ce era tarata de soldati pentru a fi trimisa singura in exil si dizgratie. In cei mai importanti ani pentru formarea sa, si Nera a fost lipsit de mama, dar cand Agrippinei i s-a permis sa se intoarca, ea si-a tinut fiul sub o dominatie stricta, stiind ca el va fi o carte utila de jucat la curte. Era o femeie dominatoare, descrisa de Suetonius ca „masculina”. A dobandit o putere mai mare decat orice alta femeie inaintea ei la curte. Desi i se interzisese sa intre in Senat, Agrippina avea o usa special construita prin care putea urmari si asculta dezbaterile. Totusi, intemnitarea ei pe cand Nero era inca copil a insemnat dezonoare sociala si privatiuni economice, iar Nero a fost condamnat la o copilarie lipsita de iubire. El a fost crescut de sclavi aproape in saracie la o ferma a unei matusi, care ii asigura de nevoie strictul necesar. Nu este de mirare ca in viata de adult Nero s-a dedat tuturor exceselor, razbunandu-si copilaria neglijata.
Pentru a mai adauga ceva la umilintele baiatului, mama lui Nero a fost acuzata de purtari sexuale necuviincioase: se pretindea ca s-ar fi culcat cu propriul frate, care era si amantul imparatului Caligula, situatie care a fost complicata si mai mult de faptul ca Agrippina fusese candva si amanta lui Caligula.
Sursa: Tom Ambrose, Despoti si dictatori, Litera 2009