Clarsenzitivitatea
Termenul de clarsenzitivitate este utilizat pentru a descrie transmiterea de informatii metapsihice prin impulsuri fizice directe. Insa ridica probleme de definitie, fiind indeobste greu de deosebit de procesul prin care corpul raspunde la stimuli fara interventia constientului. O „iluminare” telepatica sau precognitiva poate alerta organismul sa actioneze corespunzator intr-un mod in care persoanei in cauza sa i se para ca trupul sau a fost impins de un agent invizibil.
Aceasta este explicatia lui G.N.M. Tyrrell pentru un caz intalnit de el. In lucrarea „The Personality of Man” (1946), isi aminteste de o intamplare descrisa de o femeie pe care o cunostea si care, pierzandu-si rubinul dintr-un inel in timp ce spala, a presupus ca acesta alunecase pe teava de scurgere. In dimineata urmatoare, aflandu-se in aceeasi camera, i s-a parut ca aude pe cineva spunand: „Si cum ramane cu rubinul?”; uitand ca era singura, a raspuns: „Oh, e pierdut pentru totdeauna”. In momentul acela „mi s-a parut ca sunt luata de umeri si intoarsa in cealalta directie si primul lucru pe care mi s-au oprit ochii a fost rubinul ce stralucea pe podea intr-o raza de soare”.
Astfel de senzatii au fost des intalnite, mai ales in cazurile in care persoana la actiune este de parere ca a fost astfel salvata dintr-un pericol, s-au impinsa intr-un dezastru.