Cei mai importanti zei din lumea Egiptului Antic

Cei mai importanti zei din lumea Egiptului Antic

Cei mai importanti zei din lumea Egiptului Antic

La origine in conceptia egiptenilor exista numai oceanul, insa Ra ( zeul Soarelui si Soarele in acelasi timp ), nascut dintr-un ou aparut pe ape a dat nastere la patru fii, doi dintre acestia Gheb si Nut au dat nastere la doi fii, Seth si Osiris si la doua fice Isis si Nefti.

Osiris l-a indepartat pe Ra de la domnia asupra Cosmosului, insa a fost ucis si taiat in bucati de catre Seth. Isis sotia si sora lui a recompus corpul si l-a imbalsamat ajutat de zeul Anubis restituindu-i viata cu puteri vrajitoresti, astfel Osiris a devenit zeul mortilor, iar Horus fiul lui Osiris si al lui Isis l-a infruntat pe Seth in batalie devenind zeul Pamantului.

Ra: in mitologia egipteana Ra era zeul Soarelui, fiind reprezentat cu un corp de om si cap de vulture, era considerat creatorul si conducatorul Universului, simbolurile care il reprezinta erau discul solar si obeliscul.

Cultul lui Ra a fost la inceput local, dar in timpul Domniei Antice s-a raspandit in tot Egiptul. Templul principal al zeului se gasea in orasul Eliopolis care a devenit un centru important in momentul in care cultul a fost adoptat ca si religie de stat. Drept urmare Ra a fost asociat cu alte divinitati importante, in special Ammon si Horus.

Ammon: Ammon, divinitate al Egiptului Antic a fost la origine zeu teban ( din orasul Teba ) al fortelor de reproducere este reprezentat ca un taur.

Ammon ( din egipteanul Amòn insemnand ,,ascuns” ), sotia sa Mut ( insemnand ,,mama” ) si fiul lor zeul lunar Khonsu ( insemnand ,,a traversa cerul” ), formau Trialla Divina a Tebei, drept urmare Ammon a fost identificat cu divinitatea solara Ra din Eliopolis si era cunoscut drept Ammon Ra ( ,,tatal tuturor zeilor, cel care a creat oamenii si a dat viata animalelor, domnul tuturor lucrurilor”).

Cel mai impunator dintre toate templele construite in onoarea sa a fost la Karnak. Ammon a fost venerat in colonia greaca si in Cirene si era identificat cu Zeus si la Roma era asociat cu Jupiter.

Osiris: una din principalele divinitati din mitologia egipteana, Osiris era la origine un zeu local din orasele Abodor si Busiris si reprezenta principiul generator masculine al naturii fiind identificat cu soarele care apune. Era astfel considerat zeul mortilor, era fratele si sotul lui Isis, zeita Pamantului si al Lunei care reprezenta principiul generator feminine al naturii.

Potrivit unuia din numeroasele versiuni ale mitului, Osiris a fost regele Egiptului si a civilizat poporul cu invataturile legii, ale agriculturii si ale religiei.

Isis: zeita fertilitatii si a maternitatii in mitologia egipteana Isis era considerata fiica zeului Kheb ( insemnand ,,Pamant”) si a zeitei Nut ( insemnand ,,cer” ), sora si sotia lui Osiris zeul mortilor si mama lui Horus ( zeul cerului). Dupa sfarsitul domniei noi in secolul IV inainte de Hristos, centru cultului lui Isis era Philae, o insula pe Nil in care i-a dedicat un mare templu, construit in epoca celei de-a 30-a dinastii.

Scrierile vechi ii atribuia lui Isis puteri magice si era reprezentata cu trasaturi umane si coarne bovine, personalitatea sa era asemanata cu cea a lui Hator zeita dragostei si a bucuriei.

Horus: zeul cerului, al lumii si al bunatatii, era reprezentat cu cap de vulture si corp omenesc, dar si ca un copil cu un deget pe buze ( de aceea romanii il considerau zeul tacerii).

Anubis: era zeul mortilor, iar egiptenii ii atribuiau functia de judecator al sufletelor mortilor confruntand greutatea inimii mortului cu pana lui Maat sau pana adevarului, in reprezentarile artstice apare cu cap de sacal si cu corp omenesc, iar in mitologia greaca a fost identificat cu Hermes ( mesagerul zeilor ).

Ptah: era zeul artizanilor celor care lucrau metalele si este reprezentat ca o mumie care aduce simbolurile vietii, puterii si stabilitatii. Centrul principal al cultului sau este Memfis.

Hator: zeita cerului si regina paradisului, fica zeului Ra si sotiei lui Horus. Hator era zeita fertilitatii si proteja femeile si casniciile, era totodata zeita dragostei si a frumusetii. Era reprezentata ca o vaca sau ca o femeie cu cap de vaca. Era identificata in mitologiagreaca cu zeita Afrodita.

Thot: era zeul lunii, el era reprezentat cu corp uman si cap de ibis. Era considerat de egipteni ca fiind zeul intelepciunii si judecator al faraonilor.