Melcul vierme

Melcul vierme
Sursa foto: pixabay.com

Melcul vierme

Melcul vierme (Vennehis) are o forma aberanta, fiind intalnit si in Marea Mediterana. Melcul sta fixat cu baza cochiliei de substratul stâncos.

Primele ture de spire sunt regulate, dar apoi cochilia se alungeste si se largeste neregulat, luând forma unui tub calcaros de polichet. Fiind fixat si având sexe separate, înmultirea lui se face în mod original. Apa îi serveste ca mediu intermediar.

Ea colcaie de milioane de spermatozoizi eliberati de melcii masculi. E imposibil ca unii din ei sa nu ajunga la ouale aflate în tuburile melcilor femele. Din nefericire, femelele fiind si ele fixate de suport, nu-si pot depune ouale fecundate într-un loc propice.

Atunci ele fabrica un fel de recipiente în forma de vezicule, fixate de cochilie prin pedunculi scurti. Acestea contin 10-30 de oua.

Având în dreptul gurii un lob circular tivit cu cili lungi, asemanator unei vele de barca, larvele melcilor, numite din aceasta cauza larve-veliere, parasind recipientele, înoata în apa si se pot fixa în locurile cele mai prielnice.