Albinele, adevarate experte ale masuratorilor

Albinele, adevarate experte ale masuratorilor

Albinele, adevarate experte ale masuratorilor

Aşa cum bine se ştie, casa albinelor este fagurele, un mic castel de ceară, format din sute de celule regulate. Zoologii şi apicultorii au studiat cu atenţie procesul de construcţie al acestor locuinţe colective, depozite de alimente şi creşe în acelaşi timp.

Se ştie, de pildă, că albinele îşi fabrică singure materialul de construcţie. Sub inelele pântecelui se găsesc mici plăcuţe de ceară, secretată de unele glande speciale.

Materia fagurilor este mai sfărâmicioasă şi mai întunecată la culoare. Cu ajutorul picioruşelor, insecta desprinde aceste lame şi le amestecă bine între fălci, înmuindu-le cu salivă. In acest fel, ceara prelucrată devine mai deschisă la culoare, mai maleabilă.

Se cunosc operaţiile de construcţie a fagurelui, la care participă zeci de lucrătoare. La început, se formează peretele de susţinere a fagurelui şi scheletul său, albinele depunând ceara rând pe rând.

Abia după ce stâlpişorii pereţilor sunt încleiaţi, începe modelarea fagurelui, acţiune întradevăr colectivă, la care albinele folosesc ca „instrumente” buza inferioară, fălcile şi picioruşele.

Pereţii interiori ai celulelor, la început rotunzi, sunt scobiţi în unghiuri de 60°, iar fundul lor îşi schimbă forma emisfericâ într-una piramidală. După ce încăperile sunt umplute cu miere, albinele le acoperă cu o foiţă transparentă de ceară – le căpăcesc, cum spun stuparii.

Ceea ce de multă vreme a rămas însă un mister a fost preferinţa acordată de albine formei hexagonale, sau mai degrabă de prismă hexagonală a căsuţelor.

Acest lucru fusese remarcat din antichitate; Aristotel îl citează în Istoria animalelor, mai târziu şi Pliniu cel Bătrân. Din punct de vedere matematic, această problemă a fost abordată de geometricianul grec Pappus din Alexandria în lucrarea Colecţii matematice.

Forma triromboidală a fundului celulelor a fost descoperită în 1712 de către astronomul P. Maraldi care, de altfel, a măsurat şi unghiurile romburilor; cel mare de 109°26′, cel mic de 70°32′.

De-a lungul timpului mai multi matematicieni au incercat sa gaseasca forma ideala geometrica pe care trebuie sa o aibe casutele albinelor pentru ca toate celulele sa fie perfect unite intre ele, astfel ca nimfele sa foloseasca cat mai mult spatiul casutei.

Cu totii au ajuns la aceeasi concluzie finala, forma hexagonala a casutelor albinelor e cea ideala.