Sfantul Ierarh Nicolae
Sfantul Nicolae, cunoscut ca Mos Nicolae, vine in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, cu daruri atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Sfantul Ierarh Nicolae nu este un personaj mitologic. El s-a nascut in Cetatea Patara din tinutul Lichiei din Asia si s-a dovedit inca de timpuriu alesul lui Dumnezeu, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. A fost un pustnic care a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian (284-305), care ii persecutau pe crestini fara mila. Dupa ce i-au murit parintii, el si-a impartit averea saracilor si a intemeiat Manastirea Sionului de langa Mira, capitala Lichiei.
Sfantul Nicolae a suferit pentru credinta sa, fiind exilat si incarcerat. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustine ca Iisus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Atat de puternic a argumentat Sfantul Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, viitorul sfant i-a dat ereticului o palma in timpul sinodului. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in 5 decembrie (ajunul praznicului), celor neascultatori sa li se dea o joarda in semn de avertisment.
In ultima parte a vietii sale, s-a retras la Manastirea Sionului, ctitorita de el, unde a fost inmormantat in 6 decembrie 352. De-a lungul vremii, toti cei care se rugau cu smerenie la moastele Sfantului Nicolae primeau ajutor dumnezeiesc.
Povestea darurilor, impartite pe furis in noaptea de 5 spre 6 decembrie, incepe din vechime.
Se spune ca insusi Sfantul Nicolae a ajutat trei sarmane fete in orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Acesta a aflat intr-o zi ca un tata din cetatea Mira, de durere ca este lipsit de ajutor in a-si marita fiicele, dorea sa le ia zilele si apoi sa-si puna capat vietii. Miscat de durerea tatalui si ingrijorat de soarta fetelor, Sfantul Nicolae a poruncit slugilor sale sa ia cateva pungi cu galbeni si sa le strecoare in casa familiei nastuite, in taina, asa incat sa nu se stie de unde vin banii si sa impiedice astfel o grozavie. Sfantul Nicolae a avut masura lucrurilor atat de buna, incat a stiut ca dupa mustrare se cere mangaiere, deoarece incercarile vietii pot fi pentru unii prea apasatoare. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi noua si in special copii, primesc daruri de la Mosul care nu li se arata nicioada.
Adevaratul sens al zilei de 6 decembrie este intalnirea cu un trimis al lui Dumnezeu, care abia asteapta sa isi reverse darurile asupranoastra, a tuturor. Dar sa nu ne limitam doar la darurile materiale, care sunt efemere. Sfantul Ierarh Nicolae a existat si exista in fiecare dintre noi si trebuie sa fie exemplu de smerenie, de credinta, de iubire fata de Dumnezeu si fata de semeni.
Autor: Revista Kaufland