Tipuri constructive de ghidaje (dupa natura frecarii)
Natura frecarii dintre suprafetele in contact ale organelor cuplului de ghidare (mobil si fix) depinde de modul in care se realizeaza acest contact.
Daca contactul este direct, frecarea este cu alunecare, iar ghidajele se numesc ghidaje fara elemente intermediare (de alunecare). Daca contactul este indirect, adica intre suprafetele de ghidare ale elementului mobil si cele ale organului fix se afla elemente intermediare de tipul corpurilor de rostogolire, atunci frecarea este cu rostogolire, si ghidajele se vor numi ghidaje cu elemente intermediare (de rostogolire).
a. Ghidajele de alunecare sunt foarte mult utilizate in constructia de masini-unelte. Ele pot fi de doua feluri: ghidaje dintr-o bucata (cu organul fix sau mobil) si ghidaje aplicate (pe organul fix sau mobil).
– Ghidajele dintr-o bucata fac corp comun cu batiul masinii-unelte sau cu organul mobil, ceea ce presupune utilizarea unui singur material, comun, pentru confectionarea acestora.
Deoarece pentru confectionarea ghidajelor se impune utilizarea unor materiale cu calitati superioare, comparativ cu al batiului sau al organului mobil, iar prelucrarea, datorita gabaritului si greutatii batiurilor, in special, se face cu mari dificultati, apare justificata tendinta de inlocuire a acestora cu ghidajele aplicate.
– Ghidaje aplicate (pe organul fix sau mobil) se confectioneaza obisnuit din otel sau fonta de calitate superioara.
Fata de ghidajele dintr-o bucata, ghidajele aplicate prezinta urmatoarele avantaje:
– durabilitate ridicata, ca urmare a folosirii materialelor cu calitati superioare;
– posibilitatea de prelucrare si inlocuire mai usoara in caz de uzura.
Ca dezavantaj se subliniaza necesitatea efectuarii usor prelucrari suplimentare pentru fixarea acestora, sumpind in acest fel constructia.
Ghidajele aplicate pe batiu se fixeaza cu suruburi. Pentru a asigura centrarea, cat si descarcarea suruburilor de eforturile transversale, imbinarea se face, de obicei, cu canal si pana.
In cazul batiurilor din otel executate prin sudare, ghidajele se fixeaza tot prin sudare. Cercetarile efectuate in ultima perioada au aratat ca ghidajele aplicate din materiale plastice asigura o deplasare uniforma, nesacadata, a saniilor masinilor-unelte, indeosebi in cazul vitezelor mici si foarte mici de avans.
Aplicarea ghidajelor din materiale plastice se face, in general, pe organul mai scurt al masinii, adica pe sanie sau pe masa, iar fixarea lor se poate realiza cu suruburi si stifturi sau prin lipire cu adezivi.
b. Ghidajele de rostogolire au capatat o raspandire foarte mare in ultima perioada, datorita frecarii reduse a elementelor in contact si a micsorarii efortului necesar pentru deplasarea organului mobil.
In functie de traiectoria dupa care se deplaseaza organul mobil, ghidajele de rostogolire se clasifica: ghidaje pentru miscare rectilinie si ghidaje pentru miscare circulara.
Din punct de vedere al contactului dintre corpurile de rulare si caile de rulare, ghidajele de rostogolire se impart in:
– ghidajele fara strangere prealabila a corpurilor de rulare, aceasta realizandu-se numai datorita greutatii proprii a organului mobil;
– ghidajele cu strangere prealabila, cu posibilitatea de reglare a ei prin intermediul unor dispozitive speciale.
Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)