Reglarea ghidajelor

Ajustarea ghidajelor si a pieselor mobile conjugate este o operatie care necesita un volum mare de munca. Pentru a se simplifica operatia de ajustare si reglare a jocurilor dintre suprafetele in contact, atat la montare cat si in timpul functionarii masinii se prevad pentru organul mobil dispozitive speciale de reglare (piesa de compensatie).

Astfel, pentru reglarea ghidajelor rectilinii se utilizeaza, in general, penele de reglare (cu profil dreptunghiular, trapezoidal sau de paralelogram).

Ghidajele cu profil in A sau in V, fiind autoreglabile, nu reclama utilizarea dispozitivelor de reglare. In schimb, pentru reglarea ghidajelor cu profil in coada de randunica se pot utiliza mai multe solutii constructive. Cele mai simple din punct de vedere tehnologic sunt penele cu profil de paralelogram.

Aceasta varianta prezinta inconvenientul ca uzura penelor nu este constanta in lungul lor, ca rezultat al presiunii de contact mai mare in dreptul suruburilor de reglare.

Reglarea jocurilor cu ajutorul penelor cu profil trapezoidal este mai buna, deoarece asigura o reparatitie mai uniforma a presiunii de contact si deci o uzura mai redusa.

Ghidajele dintr-o bucata se executa, in general, din aceleasi materiale ca si cele ale organului fix (batiu) sau ale celui mobil. In aceste cazuri, organul fix sau mobil al masinii-unelte se executa din fonte superioare sau speciale, prin turnare (Fc 20, Fc 25, Fc 30, fonta modificata, aliata etc.).

In cazurile ghidajelor aplicate, organul fix sau mobil se executa dintr-un material ieftin, iar ghidajele dintr-un material calitativ superior primului (fonte aliate, oteluri de calitate si materiale plastice).

Asamblarea mecanismelor cu miscare de translatie incepe, in primul rand, prin asigurarea preciziei necesare la asamblare, precum si a pozitiilor reciproce ale pieselor ce se afla in miscare de translatie. Piesele cu ghidaje si piesele conjugate se duc la locul de asamblare prelucrate definitiv sau necesitand anumite operatii de finisare.

In cazul ghidajelor executate dintr-o bucata cu batiul, in cadrul sectiilor de montare se executa numai lucrarile de finisare.

La ghidajele aplicate (demontabile), asamblarea incepe cu fixarea pe batiu a placilor ghidajelor. Placile lungi si subtiri se fixeaza inainte de finisare batiurilor, prin canal si pana sau in coada de randunica si suruburi. Placile se executa cu un adaos de prelucrare, in vederea finisarii.

In majoritatea cazurilor cazurilor, pentru marirea rezistentei la uzura, ghidajele din otel se cementeaza si se calesc sau se nitrureaza.

Ghidajele tratate termic se finiseaza dupa fixarea lor pe batiu prin rectificare sau prin rodare.

Placile de ghidare, groase si rigide, se finiseaza inainte de montare. Pozitia precisa a ghidajelor se obtine insa prin rectificarea sau prin razuirea suprafetelor de fixare pe batiu. Acest procedeu se aplica, in special, in cazul placilor de ghidare nitrurate.

Suprafetel de alunecare ale ghidajelor se pot finisa prin: robotarea de netezire, frezarea de netezire, brosare, razuire, rectificare si rodare.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)