Asteroidul Apophis – un pericol real pentru Terra


asteroidul apophis

Probabilitatea ca asteroidul Apophis sa loveasca Terra este una extrem de mica, si totusi, daca s-ar produce un astfel de eveniment, puterea cu care acesta al izbi Pamantul este mai mare decat cea produsa de detonarea simultana a tuturor bombelor atomice care exista in prezent pe Terra. Un impact de acest gen ar fi suficient sa distruga complet o suprafata egala cu cea a unui stat mediu european.

Boris Shustov, directorul Institutului de Astronomie din cadrul Academiei de Stiinte din Rusiia, sustine ca posibilul impact ar avea, fara doar si poate, consecinte globale. “Un corp ceresc cu un diametru de 1 sau 2 kilometri va duce la o catastrofa globala daca va izbi Pamantul. Nu conteaza unde va lovi, in ocean sau pe uscat, consecintele vor fi devastatoare. Diametrul lui Apophis este de doar 270 de metri, si totusi el este capabil de distrugeri uriase. Puterea sa distructiva o depaseste pe cea a intregului arsenal nuclear terestru, diferenta fiind ca nu va produce radiatii”, a declarat savantul rus pentru Interfax.

Apophis este un asteroid de dimensiuni medii care se afla in apropierea Terrei si care, dupa calculele din decembrie 2004, ar fi avut o probabilitate de 2.7 % sa loveasca Terra sau Luna in anul 2029. Calculele ulterioare au aratat ca predictiile au fost eronate si ca Apophis are extrem de putine sanse sa intre in coliziune cu planeta noastra sau cu satelitul ei natural. Totusi, Apophis ramane o amenintare pentru noi, studiile afectuate asupra traiectoriei sale aratand ca el poate, intr-adevar, sa loveasca Terra la 13 martie 2036.

Sursa: articolenoi.com

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.