Ciuma a fost raspandita de oameni si nu de sobolani


ciuma a fost raspandita de oameni si nu de sobolani

Orice copil care merge la scoala stie ca ciuma a ucis jumatate din populatia Europei in perioada din Evul Mediu. Aceasta ciuma se presupunea ca a fost raspandita de catre sobolani.

Un arheolog eminent vine cu noi dezvaluiri socante din aceasta perioada istorica. Acesta sustine ca ciuma nu s-ar fi transmis prin intermediul sobolanilor, ci aceasta ar fi fost raspandita de catre oameni. Numele arheologului este Barney Sloane, are 49 de ani, este din Londra si este autorul cartii "Moartea Neagră".

S-a crezut initial ca ciuma a ajuns in Anglia, in primava anului 1348 si s-a raspandit in Londra incepand cu sfarsitul verii. Insa cercetarile facute de arheolog contrazic aceste date, iar in interviul dat pentru Daily Mail a sustinut ca:

"Cercetarea mea sugereaza ca de fapt, ciuma a ajuns in Anglia in toamna anului 1348. Raspandirea s-a accelerat apoi peste iarna si a atins apogeul in primavara anului 1349", decalara Barney Sloane.

"Daca ar fi fost ciuma bobonica - care se raspandeste de sobolani - ne-am fi putut astepta ca iarna sa se incetineasca aceasta raspandire, deoarece sobolanii sunt sensibili la frig", a mai adaugat arheologul Barney Sloane.

De asemenea Barney Sloane a mai constatat ca doveziile arheologice nu se potriveau.

"Sobolanii au fost operatori de transport, dar, de asemenea, au murit din cauza ciumei bubonice. Daca ar fi fost aceasta boala, te-ai fi asteptat ca sa gasesti depozite de oase de sobolani din secolul XIV-lea. Aceste oase ar fi supravietuit secole, dar s-au gasit foarte putine oase".

Arheologul a ajuns la concluzia ca aceasta ciuma s-a raspandit numai prin intermediul oamenilor, iar ciuma bubonica ar trebuie scoasa din calcul. "Moartea Neagra" ar fi facut aceste ravagii in Europa, deoarece aceasta boala se raspandea foarte repede.

Autor: Daily Mail

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.