Cei mai mari 10 exploratori ai lumii


Din cele mai vechi timpuri si pana in prezent au avut loc descoperiri. Pe marginea acestor descoperiri am cazut de cuviinta ca trebuie realizat un top al celor mai importanti 10 exploratori ai lumii.

1. Fernando Magellan (1480 - 1521)

fernando magellan

Fernando Magellan era de origine portugheza si provenea dintr-o familie de nobili. La doar 25 de ani fusese inrolat in flota regala, iar mai tarziu ajungea cel mai mare explorator al lumii, deoerece el descoperise drumul vestic catre India prin stramatoare din sudul Americii care ii poarta astazi numele.

De cand s-a inrolat in flota regala, Fernando Magellan a participat la mai multe expeditii in India si Africa. El mai este cunoscut in istorie si pentru faptul ca incercase sa cucereasca estul Indiei si peninsula Malaca.

A murit la 22 aprilie 1521 in Filipine unde incercase sa aplaneze conflictul dintre doua capetenii locale.

2. James Cook (1728 - 1779)

james cook

James Cook a fost un explorator si navigator britanic. El a facut trei calatori in Oceanul Pacific, in cadrul carora a descoperit insulele Société (azi Polinezia franceza), Noua Zeelanda si Sandwich (azi arhipelagul Hawaii). Insulele Société au fost denumite dupa Royal Society de la Londra, care a finantat expeditia.

In 1779 James Cook avea sa-si gaseasca sfarsitul dupa ce intrase in conflict cu bastinasii din Hawaii care ii furasera barca.

3. Alexander von Humboldt (1769 - 1859)

alexander von humboldt

Alexander von Humboldt este cunoscut drept unul dintre cei mai mari oameni de stiinta, avand cunostiinte din mai multe domenii precum: fizicii, chimiei, geologiei, mineralogiei, vulcanologiei, botanicii, zoologiei, climatologiei, oceanografiei, demografiei si astronomiei.

In perioada 1799 - 1804, Alexander von Humboldt a explorat America de Sud, Mexic, Cuba si SUA de unde a adus informatii nestiute in aceea vreme despre flora, fauna, precum si despre arheologie. A fopst prima persoana care a inventat recensamantul, spunand in 1804 ca America de Nord are circa 6 milioane de persoane.

In 1811 - 1818 face o expeditie in Rusia unde avea sa descopere diamante in zona muntilor Urali si unde spusese aprope cu precizia dimensiunile platoului Central-Asiatic.

La 6 mai 1859 avea sa se stinga din viata, insa lansand in urma lui volume cu informatii complete despre stiintele naturii.

4. Roald Amundsen (1872 - 1928)

roald amundsen

Roald Engelbregt Gravning Amundsen a fost un explorator norvegian al zonelor polare. El a fost seful expeditiei antarctice din 1911-1912 si primul om care a ajuns la Polul Sud si Polul Nord.

In 1910 - 1912 Roald Amundsen pleaca intr-o cursa spre Polul Sud si ajunge sa fie primul om care atinge Polul Sud.

Exploratorul norvegian nu se lasa si in 1926 pleaca spre Polul Nord pentru a-si indeplini visul de a vedea si a atinge si acest teritoriu.

5. Marco Polo (1254 - 1324)

marco polo

Marco Polo a fost un navigator venetian, care s-a facut cunoscut prin relatarile sale despre o calatorie in China.

In 1275 Marco Polo avea sa plece cu tatal sau Niccolo in Orientul indepartat unde cu 20 de ani in urma mai fusese odata si legase o stransa prietenie cu fiul liderului mongol Kublai Han.

Insa de aceasta data Marco Polo avea sa stea in Orientul Indepartat 17 ani pentru a explora toate colturile Chinei. In tot acest timp pe care la petrecut in China, Marco Polo a ajuns si la stramtoarea Bering, fiind primul european ca ajunge pe acel teritoriu.

Marco Polo ajunge sa fie inchis in Geneva dupa ce s-a implicat intr-o lupta navala ce se dadea intre cele doua state Italiene. In cele din urma, exploratorul a fost eliberat si si-a trait restul vietii in Venetia. A murit la 8 ianuarie 1324.

6. Sir Francis Drake (1540 - 1596)

sir francis drake

Francis Drake a fost un corsar, navigator, negutator de sclavi si inginer englez din era elisabetana. Drake a fost numit in anul 1581 cavaler de catre regina Elisabeta I a Angliei. El a fost al doilea comandant in flota engleza ce a luptat impotriva Armandei spaniole in 1588.

Sir Francis Drake urma sa ajunga unul din cei mai mari exploratori dupa ce a fost al doilea om care a facut inconjurul lumii pe mare si fiind primul englez care a reusit acest lucru.

7. David Livingstone (1813 - 1873)

david livingstone

David Livingstone a fost un medic scotian, misionar protestant si explorator al Africii Centrale si de Est, a devenit celebru datorita eforturilor deosebite din timpul vietii si a luptei sale impotriva sclaviei.

David Livingstone este primul european care a traversat continentul African de la vest la est (din Luanda, pe tarmul Atlanticului, pana la Quelimane, pe malul Oceanului Indian). El este primul European care descopera gura de varsare a fluviului Zambezi si tot el este primul care identifica cascada Mosi-oa-Tunya.

8. Cristofor Columb (1451 - 1506)

cristofor columb

Cristofor Columb a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest peste Oceanul Atlantic in cautarea unei rute spre Asia, dar si-a castigat reputatia descoperind un nou continent, America, in perioada precolumbiana era cunoscuta numai Lumea Veche. Aceasta descoperire a avut loc in 1492 si 1502 cand a explorat o mare parte a Americii Centrale si insulele din estul Americii.

9. Vasco da Gama (1460/1469 - 1524)

vasco da gama

Vasco da Gama, conte de Vidigueira, a fost un explorator portughez din perioada Marilor descoperiri care a descoperit calea maritima dintre Europa si India.

In 1524 Vasco da Gama a facut o a treia expeditie spre India unde si-a gasit sfarsitul in urma unei puternice epidemii de malarie.

10. Bartolomeo Diaz (1451 - 1500)

bartolomeo diaz

Bartolomeo Diaz numit si Bartolomeu Dias a fost un navigator si explorator portughez, fiind primul care a descoperit (1487–1488) capul sudic al Africii.

Bartolomeo Diaz mai poate fi numit si "GPS-ul exploratorilor", deoarece el a realizat hartile dupa care exploratori precum Vasco da Gama, Cristofor Columb sau Amerigo Vespucci s-au orientat dupa ele in timpul expeditiilor.

Sursa: wikipedia.org
Sursa: Ionut Popescu - Carte: Topuri Geografice

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.