Unele probleme ale vietii sexuale dupa 50 de ani


unele probleme ale vietii sexuale dupa 50 de ani

In mod normal, chiar dupa 50 de ani nu exista probleme mai deosebite in ce priveste viata sexuala. Totul decurge normal din punct de vedere fiziologic. Se ivesc cel mult intrebari, impregnate din cand in cand de o usoara neliniste cu privire la capacitatea sexuala, pe care si le pun barbatii, sau la ce le rezerva monopauza, pe care si le pun femeile.

Caracteristica fiziologica a varstei adulte este trecerea la un anumit echilibru stabil neuro-hormonal. Din punct de vedere endocrin, varsta adulta este ca o stare de neliniste intre doua furtuni. In ruam am lasat furtuna endocrina a pubertatii si adolescentei iar in fata ne asteapta furtuna endocrina a climacteriului (menopauza la femei, andropauza la barbati), datorita fenomenelor de regresiune, de involutie a glandelor sexuale. In cele doua perioade critice de varsta, organismul trece uneori cu oarecare dificultati spre o noua stare de echilibru fiziologic.

La femei, perioada climacteriana se instaleaza cam intre 45 si 52 de ani, cand survine menopauza, cu maximum de frecventa intre 46 si 48 de ani. La barbat "varsta critica" se instaleaza intre 50 si 60 de ani.

Climacteriul este un ansamblu de modificari morfologice, functionale si psihice, cauzate de prefaceri in secretia glandelor sexuale, glande care dirijeaza aparatul genital si au un rol important in activitatea intregului organism.

Autor: V. Ivanov - Stiinta mentinerii tineretii

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.