Documentele tehnologice necesare proiectarii procesului de asamblare


Pentru ca procesul de asamblare sa se realizeze cu consum minim de timp si pentru ca lucrarile executate sa fie de buna calitate este necesar, in special in cazul productiei de serie si de masa, sa se elaboreze urmatoarele documente tehnologice:

  • schema lanturilor de dimensiuni;
  • schema de asamblare;
  • fisa tehnologica si planul de operatii;
  • ciclograma asamblarii.

Aceste documente sunt cu atat mai importante, cu cat produsul este de complexitate mai mare, si prescriptiile tehnice impuse produsului sunt mai pretentioase.

a. Schema lanturilor de dimensiuni. Problema stabilirii lanturilor de dimensiuni este deosebit de importanta, deoarece in functie de aceasta se determina succesiunea operatiilor la asamblare.

b. Schema de asamblare. Operatia de asamblare trebuie sa se succeada intr-o anumita ordine, impusa de felul in care piesele (reperele) componente ocupa locul prevazut in cadrul subansamblului sau al ansamblului produsului.

c. Fisa tehnologica si planul de operatii. Dupa intocmirea schemei de asamblare, din care rezulta ordinea de montare a pieselor, tehnologul trece la stabilirea operatiilor de asamblare si impartirea lor pe faze.

d. Ciclograma asamblarii. Ciclograma asamblarii este reprezentarea grafica a operatiilor de asamblare a unui produs, in ordinea succesiunii acestora, in raport cu timpul necesar executarii operatiilor de asamblare.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.