Asamblarea prin metoda sortarii (selectionarii)


Asamblarea prin metoda sortarii (selectionarii) asigura precizia elementului de inchidere a lantului de dimensiuni prin masurarea si sortarea pieselor in grupe prelucrate cu tolerante largite.

Principalul avantaj al asamblarii prin sortarea prealabila a pieselor componente dupa dimensiunile suprafetelor prelucrate il constituie faptul ca se pot obtine asamblari foarte precise, respectiv dimensiuni de inchidere cu tolerante reduse, din elemente ale lantului realizate cu precizie mai scazute.

In acest fel, prelucrarea pieselor devine economica, ceea ce compenseaza cu prisosinta cheltuielile efectuate cu ocazia constrolului si a sortarii prealabile a pieselor ce se asambleaza.

Asamblarea prin metoda sortarii se poate realiza prin doua metode, si anume: sortarea directa (individuala) si sortarea pe grupe.

La sortarea directa (individuala) se masoara, in prealabil, numai una din piese; cunoscandu-se marimea jocului sau a strangerii prescrise pentru imbinarea respectiva, se cere sa se determine dimensiunile necesare ceilalte piese.

Sortarea pe grupe. In practica, intervin, uneori, cazuri cand tolerantele elementelor de inchidere (rezultante) ale lanturilor de dimensiuni sunt foarte mici, fiind necesar ca elementele componente ale acestora sa aiba tolerante si mai mici. In acest caz, prelucrarea pieselor cu utilajele existente devine neeconomica si greu de realizat. Pentru inlaturarea acestei situatii se maresc tolerantele elementelor componente ale lanturilor de dimensiuni si se face sortarea prealabila a pieselor in mai multe grupe, astfel incat in fiecare grupa dimensiunea pieselor cuprinzatoare, precum si a celor cuprinse sa aiba abateri mai mici decat cele prescrise pentru prelucrarea acestora.

Metoda sortarii se aplica in cazul lanturilor de dimensiuni cu precizie ridicata si elemente putine (de exemplu, la rulmenti, la arborii principali de la masinile-unelte etc.).

In cazul cand numarul pieselor care trebuie sortate este mare, gruparea lor se face cu ajutorul dispozitivelor de sortare automate sau semiautomate.

Pentru sortari mai precise, se folosesc la masurari aparate de masurat de constructie speciala, iar in cazul productiei de serie mare sau de masa, sortarea se face cu ajutorul masinilor automate speciale.

Avantajul asamblarii prin metoda sortarii consta in faptul ca asigura realizarea unor ajustaje precise, cu piese executate cu abateri relativ mari.

Dezavantajele acestei metode sunt urmatoarele:

  • interschimbabilitatea limita;
  • necesitatea de a crea stocuri de piese, fapt care duce la marimea productiei nedeterminate;
  • majorarea pretului de cost al montarii datorita manoperei suplimentare, necesare sortarii pieselor.

Autor: Tehnologia asamblarilor si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.