Imbinari realizate prin sudarea prin presiune


Dintre procedeele de sudare prin presiune de o deosebita importanta pentru lucrarile de asamblare sunt: sudarea electrica prin puncte si sudarea electrica prin rezistenta in linie. Aceste procedee sunt prin excelenta procedee de asamblare, fiind utilizate pe scara larga la sudarea pieselor din tabla, benzi, profile subtiri, sarme etc. Domeniul lor de aplicare se intinde in industria autovehiculelor, a masinilor agricole, industria aviatica, electronica, electrotehnica, industria bunurilor de consum etc.

Fata de sudarea prin topire cu arc electric, care nu poate fi executata decat de muncitori special calificati, sudarea prin presiune prezinta marele avantaj ca se poate executa de catre muncitori cu o calificare scazuta.

Sudarea prin rezistenta electrica prin puncte se executa cu ajutorul unor masini de sudat stabile sau al unor dispozitive de sudat (clesti, pistoale) portative. In functie de bratele si electrozii folositi se pot realiza cele mai variate lucrari de asamblare.

Actualmente se folosesc in practica masini de sudat cu mai multi electrozi (20-30), care permit sudarea dintr-o data a unui intreg ansamblu; asa se sudeaza, de exemplu, corpurile masinilor de gatit, tip aragaz.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.