Montarea si demontarea prezoanelor

Datorita absentei capului de strangere, montarea unui prezon constituie o operatie mai dificila decat cea a suruburilor.

Pentru a se asigura o buna functionare a prezoanelor, se va acorda o atentie deosebita operatiilor de gaurire si filetare a gaurilor, astfel incat sa se asigure perpendicularitatea dintre axa prezonului si suprafata piesei in care el este prins.

Prezoanele se pot monta cel mai simplu cu ajutorul a doua piulite, rotindu-se cu cheia piulita superioara, care serveste drept contrapiulita. Acest procedeu prezinta insa dezavantajul ca la demontarea piulitei se slabeste si strangerea prezonului in corpul piesei. Mai indicata este folosirea unei piulite hexagonale inalte, care se insurubeaza liber pe capatul prezonului si se blocheaza cu un surub de fixare. Prezonul se insurubeaza prin rotirea piulitei cu cheia. Pentru scoaterea piulitei se slabeste mai intai surubul de fixare, dupa care piulita se poate desuruba usor.

Pentru insurubarea rapida a prezoanelor se folosesc chei speciale. La insurubarea bucsei pe prezon surubul se afla insurubat liber in bucsa, iar stiftul se reazema in partea superioara a taieturii inclinate, practicata in bucsa. Prezonul intra in bucsa pana cand capatul lui se reazama pe stiftul calit al surubului. Prin insurubarea in continuare, surubul se roteste cu ajutorul manivelei cu un unghi oarecare, limitat de lungimea taieturii bucsei, si in felul acesta creeaza o strangere a filetului prezonului, necesara pentru montarea lui. Pentru scoaterea cheii, surubul se roteste in sens invers, astfel incat stiftul, alunecand in taietura, ajunge pana la capatul ei de sus si antreneaza cu el bucsa.

Pentru demontarea prezoanelor se poate folosi o cheie asemanatoare, la care taietura din bucsa este inclinata invers decat in cazul precedent.

Daca in cursul montarii sau al demontarii un prezon se rupe in interiorul piesei, scoaterea lui poate reprezenta o problema destul de dificila. Daca deasupra suprafetei piesei ramane o parte din prezon, se incearca prinderea lui cu o scula oarecare, in vederea desurubarii sau sudarii pe el a unui maner. Daca ruperea s-a produs sub nivelul suprafetei piesei, atunci se practica o gaura de prezon si se incearca desurubarea lui cu ajutorul unui dorn conic, cu muchii ascutite, introdus in aceasta gaura. Daca acest lucru nu da rezultate, se poate distruge prezonul prin prelucrarea cu scantei electrice sau prin gaurirea cu burghiu, urmand sa se fileteze ulterior gaura la un diametru mai mare.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)