Asamblarea lagarelor cu alunecare


Lagarele cu alunecare sunt utilizate in cazul existentei conditiilor grele de lucru, ele rezistand la socuri, lovituri, vibratii etc. In functie de pozitia arborelui care se sprijina pe ele, lagarele cu alunecare se impart in doua mari categorii: lagare pentru arbori orizontali si lagare pentru arbori verticali, numite si crapodine.

1. Asamblarea lagarelor cu alunecare pentru arbori orizontali

Din punct de vedere constructiv, cel mai simplu tip de lagar se prezinta sub forma unei gauri cu diametrul egal cu cel al fusului, executata in batiul masinii. Pentru a micsora frecarea, se introduce o bucsa metalica numita cuzinet, din bronz, fonta sau alt material antifrictiune. O constructie perfectionata foloseste lagare cu capac ce se compun din corp, capac si cuzinet sectionat. Capacul prins de corp prin suruburi permite montarea si demontarea usoara si rapida a arborelui, precum si ajustarea jocului dintre cuzinet si srbore.

Intre cele doua jumatati ale cuzinetului, uneori, se introduc adaosuri de reglare formate din foi subtiri de alama sau de otel. Tehnologia de montaj a lagarelor cu alunecare pentru arborii orizontali este determinata de constructia cuzinetilor. Astfel, la lagarele tip bucsa, asamblarea consta din presarea bucsei in corp, folosindu-se un dorn de ghidare si centrare.

Asamblarea lagarelor cu capac necesita o atentie deosebita, pentru a se asigura jocul necesar intre cuzinet si fus. Un joc prea mic poate duce la frecari asa de mari incat caldura produsa poate provoca topirea materialului cuzinetului.

Cuzinetii se monteaza in locasurile lor cu deosebita atentie, pentru a evita asezarea lor deplasata, care duce, in timpul exploatarii, la deformarea lor si a ovalizarea gaurii pentru arbore.

Capacul lagarului se concentreaza in corp cu stifturi, prin canale sau cepuri si se fixeaza in doua sau mai multe prezoane. Stifturile de impiedicare a rotirii se introduc prin presare cu ajutorul unui dorn, asupra caruia se aplica lovituri usoare de ciocan. Capacul se aseaza pe prezoane cu mana sau cu lovituri usoare, aplicate cu un ciocan de lemn pe mijloc sau, pentru a se evita introducerea lui deplasata.

Cea mai simpla metoda de realizare a jocului necesar intre fus si cuzinet consta in folosirea adaosurilor introduse intre capac si corp.

Marimea jocului se verifica cu calibru de interstitii sau, cand muncitorul are experienta suficienta, prin rotirea arborelui cu mana.

Daca jocul nu este corespunzator, el se modifica prin schimbarea adaosurilor. La lagarelede dimensiuni mari jocul se regleaza prin strangerea unor suruburi prevazute in acest scop in corpul lagarului, cu ajutorul carora cuzinetul este apasat asupra fusului.

Dupa terminarea asamblarii lagarului se verifica ungerea, urmarindu-se daca in timpul functionarii uleiului patrunde intre suprafetele in frecare.

Demontarea lagarelor se face in ordine inversa fata de montare lor. Cuzinetii se demonteaza prin desurubarea suruburilor de asigurare sau prin scoaterea stifturilor de fixare.

Cuzinetii dintr-o bucata se scot din corpul lagarului cu dispozitive speciale de demontare sau prin incalzirea corpului. Nu este permisa scoaterea prin ciocanire cu un dorn.

O problema specifica asamblarii lagarelor cu alunecare, care apare mai ales la lucrarile de reparatii si, uneori si la montarea lagarelor noi (cand prelucrarea cuzinetilor s-a facut neingrijit) consta in ajustarea cuzinetilor. Aceasta se face printr-o operatie de razuire, utilizandu-se razuitoare triunghiulare cu unghiul de taiere de 60-70 grade. Se unge suprafata fusului cu un strat subtire de vopsea si se aseaza cei doi cuzineti pe fus. Se roteste usor fusul intr-o parte si in cealalta. Dupa scoaterea cuzinetilor se cerceteaza marimea si forma petelor, apoi sprijinandu-se cuzinetii pe un suport potrivit sau in menghina, se razuiesc petele, miscandu-se razuitorul perpendicular pe axul cuzinetului, intr-un sens si in celalalt. Dupa ce primele pete s-au razuit, operatiile se repeta, pana cand se obtine o suprafata complet acoperita de vopsea.

O problema deosebita apare la alinierea lagarelor separate care sprijina acelasi arbore. Daca lagarele nu sunt coaxiale, fusurile se aseaza inclinat pe cuzineti, aparand forte mari de frecare, uzura neuniforma a cuzinetilor si posibilitatea ruperii arborelui.

De aceea, la transmisii pe distanta mare se folosesc lagare cu alunecare oscilante.

Alinierea lagarelor se face cel mai usor cu dispozitive optice de control (de tipul teodolitului), putandu-se utiliza si mijloace mai simple, cum sunt sornurile de control si ceasurile comparatoare sau cu ajutorul unor corzi.

Coaxialitatea lagarelor cu diametrul alezajului mai mare de 150 mm se regleaza cu ajutorul unei corzi de pian, cu grosimea de 0,1 – 0,25 mm. Un capat al corzii se fixeaza in asa fel incat sa coincida cu axa primului lagar. Coarda se trece apoi prin lagarele care se regleaza, apoi peste o rola si se intinde cu o greutate. Rola face parte dintr-un dispozitiv care permite reglarea ei pe verticala si orizontala, ceea ce permite corzii asezarea in pozitie in care trebuie sa se afle axa alezajului ultimului lagar. Lagarele intermediare se amplaseaza pe orizontala si verticala, astfel incat axele lor sa coincida cu coarda.

Reglarea mai precisa se obtine cu ajutorul teodolitului si al mirei. In alezajul primului lagar se monteaza o mira al carei reticul se duce sa coincida cu reticulul teodolitului, formandu-se astfel o axa optica a alezajelor lagarelor care trebuie montate. Mira se amplaseaza apoi in alezajul lagarului urmator si se regleaza pozitia acestuia si asa mai departe pana se termina alinierea tuturor lagarelor.

2. Asamblarea lagarelor cu alunecare pentru arbori verticali

Aceste lagare sunt folosite la masini cu turatii si sarcini, arborele vertical fiind sustinut de doua lagare: unul inferior si altul superior.

Crapodina este formata dintr-o bucsa care are rolul de cuzinet, in care se roteste arborele. Bucsa se sprijina pe o placa de alunecare prin intermediul careia se transmit fortele la corpul masinii.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.