Originea denumirilor oraselor Barcelona, Geneva si Paris


Numele Barcelonei aminteste de vestitul conducator de osti cartaginez Amilcar Barca (circa 290 - 229 i.e.n.). Legenda sustine ca acesta ar fi fondat capitala de azi a Cataloniei in secolul al III-lea i.e.n.

Datorita asezarii sale in apropierea imediata a locului in care Ronul isi porneste apele din cele ale lacului Leman si unde mai multe brate de apa alcatuiesc un soi de delta miniaturala, orasul elvetian Geneva a fost numit astfel dupa cuvantul celtic geno - delta. Este interesant de mentionat ca lingvistii dau aceeasi origine si numelui orasului italian Genova.

Numele capitalei Frantei l-a dat o mica asezare locuita de tribul galic al parisilor. In vremea lui Cezar, asezarea se numea Lutetia Parisiorum (Lutetia Parisilor) si se afla pe o insula a Segnanei (Sena de azi). Cu timpul a ramas in uz doar partea a doua a numelui compus. Aici si-a stabilit capitala sa, in secolul al VI-lea, regele franc Clovis I, dupa care orasul a ramas apoi in continuare capitala unei formatii statale, devenind cu vremea capitala regatului francilor si apoi a Frantei.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.