Greseala majora facuta de Albert Einstein cu teoria generala a relativitatii


Credeti ca Albert Einstein nu a facut erori pe parcursul vietii lui ca om de stiinta?

Sigur ca a facut greseli, iar cea mai majora este teoria generala a relativitatii pe care a aplicat-o intregului Univers.

Teoria relativitatii arata ca in preajma corpurilor cu masa mare geometrica euclidiana isi pierde valabilitatea. Einstein si-a dat seama ca aceasta teorie poate fi folosita pentru intregul univers si a aplicat-o folosind in locul distributiei reale a mesei, o distributie medie uniforma, asa cum se face in studierea gazelor.

S-a constata ca ecuatiile gravitatiei unui astfel de univers nu admit solutii stationare. Dar Einstein dorea sa obtina o solutie care sa descrie un Univers inchis in sine, cu o raza de curbura independenta de timp. Aceasta era ideea lui preconceputa. El a fost nevoit sa introduca in mod artificial un termen suplimentar, care a stricat frumusetea ecuatiilor gravitatiei.

Matematicianul Aleksandr Aleksandrovici Fridman (1888 - 1925) a studiat solutiile posibile ale ecuatiilor lui Einstein si a ajuns la concluzia ca Universul se dilata si ca, in functie de valoarea denstitatii medii a materiei, pe langa modelul inchis al Universului exista si un model deschis, in care proportiile cresc nelimitat. Einstein a criticat lucrarea lui Fridman, dar, dupa aceea, a fost in intregime de acord cu rezultatele matematicianului petersburghez si a renuntat la termenul introdus suplimentar in ecuatiile gravitatiei. Iata ce scria Einstein in cea de-a doua sa observatie pe marginea lucrarii lui A. A. Fridman:

"Critica mea, asa cum m-am convins din scrisoarea lui Fridman, transmisa prin dl. Krutkov (Iuri Aleksandrovici Krutkov, membru corespondent al Academiei de Stiinte a U.R.S.S., profesor la Universitatea din Leningrad) se baza pe o greseala a mea in calcule. Consider ca rezultatele lui Fridman sunt corecte si pun teoria intr-o noua lumina".

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.