Ce fel de alfabet utilizeaza popoarele din „Tara diminetilor linistite”, „Tara de la Soare-rasare” si din Insula Pastelui?


In "Tara diminetilor linistite" (Coreea) a aparut la sfarsitul secolului al III-lea scrierea denumita idu. In aceasta scriere se utilizau pentru transcrierealimbii coreene unele hieroglife chinezesti transformate in fonograme silabice. In 1446 a fost elaborat alfabetul coreean numit pan-cel, care a fost publicat printr-un decret oficial in vremea regelui Sei-Ciong. Se foloseste si azi intr-o forma modificata.

Scrierea cana a fost creata abia in secolul al IX-lea e.n. in Japonia ("Tara de la Soare-rasare"). Este o scriere fonetica proprie, in care fiecare dintre cele 52 de semne - apoi 47 - reprezinta cate o silaba. Exista de fapt doua scrieri cana (ambele avand la origine semnele chinezesti): Katakana, derivata din scrierea normala khai-su, si hirakana, provenita dintr-o scriere chineza cursiva.

Scrierea din Insula Pastelui - despre care cercetatorul german dr. Thomas Barthel a stabilit ca are la baza 600 de semne - este o scriere semihieroglifica si semifonetica. Semnele se numesc kohan rongo-rongo (semnele vorbitoare).

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.