Sarbatoarea Floriilor


sarbatoarea floriilor e1333210796769

Duminica Floriilor este o sarbatoare crestina, comemorata intotdeauna in ultima duminica dinaintea Pastelui. Aceasta zi sarbatoreste intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim in zilele dinaintea patimilor. De aceea, Floriile sunt denumite si Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

Din timpuri stravechi, in aceasta zi se tin diferite obiceiuri, superstitii si traditii. Iata cateva dintre ele:

- Ramurile de salcie reprezinta ramurile cu care a fost intampinat Iisus atunci cand a intrat in Ierusalim. In aceasta zi se sfintesc ramurile inmugurite de salcie iar crestinii impodobesc icoanele, ferestrele si usirle cu aceste coronite de salcie. Ele se pastreaza peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli si pentru apararea casei.

- In aceasta zi, femeile gatesc bucate alese, mai ales placinte, pe care le dau de pomana saracilor, ca sa nu pateasca si ele cum a patit mama lui Lazar, care a murit de dorul placintelor, sau ca bogatasul care n-a vrut sa-i dea lui Lazar cel sarac nici macar o faramitura de paine de pe masa sa, ca sa-si potoleasca foamea.

- In Banat si Transilvania, in seara de Florii, fetele nemaritate pun o bluza curata si o oglinda langa un par altoit si le lasa acolo pana dimineata. Oglinda se poate folosi apoi la farmecele de dragoste si sanatate.

- Nu trebuie sa va spalati pe cap in aceasta zi, caci veti albi. Eventual va puteti spala cu apa sfintita.

- La miezul noptii se fierbe busuioc in apa si cu aceasta fiertura va puteti spala pe cap, pentru a avea un par sanatos si frumos.

- Vitelor li se da sa manance crengi de salcie pentru a fi sanatoase tot anul.

- De Florii se mananca peste, chiar daca sarbatoarea se afla in postul Pastelui.

- In vreme de furtuna se pun pe foc muguri din salciile de la Florii pentru a imprastia norii si grindina, protejand casa si familia de dezastre.

- Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi in ziua de Paste.

- Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se indeplineasca dorintele.

Tuturor celor care au nume de floare, blogul Acces Liber le ureaza LA MULTI ANI!

Autor: Revista Kaufland

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.