In ce scop s-a organizat in tara noastra Festivalul national al educatiei si culturii “Cantarea Romaniei”?


Festivalul national “Cantarea Romaniei” a fost organizata, intr-un sistem unitar, in scopul stimularii creatiei si interpretarii artistice in randul maselor, al intensificarii si diversificarii vietii spirituale a tarii si participarii tot mai largi a oamenilor muncii la activitatea culturala.

Prin modul in care este conceput, festivalul reprezinta – asa cum arata tovarasul Nicolae Ceausescu – “o manifestare a muncii si creatiei libere a poporului nostru, stapan pe destinele sale, care isi faureste in mod constient viitorul luminos – comunismul”.

In aceasta perspectiva, festivalul nu reprezinta doar o trecere in revista a valorilor si fortelor cultural-artistice ale tarii, doar o competitie a acestor valori; el are, in primul rand, o inalta menire etica: aceea de a contribui la educarea intregii societati, a tineretului, in spiritul muncii neobosite daruite fauririi socialismului pe pamantul romanesc, al patriotismului inflacarat, al devotamentului fata de partid, al umanismului revolutionar. Tocmai de aceea, asa cum sublinia secretarul general al partidului: “Participarea la acest festival national “Cantarea Romaniei” este nemijlocit legata de rezultatele pe care fiecare colectiv le va obtine in activitatea sa consacrata dezvoltarii patriei, indeplinirii planului. Nu se vor putea prezenta la aceasta cantare a muncii si a creatiei libere codasii! Fruntasii in munca, in invatamant, in cercetare – acestia se vor putea prezenta sa cante Romania libera, bunastarea si fericirea poporului!”.

Este expresia unei conceptii revolutionare asupra menirii activitatii politico-ideologice si cultural-educative in societatea noastra socialista, reflexul unei politici culturale larg democratice care angreneaza in desfasurarea festivalului toate localitatile tarii, toate domeniile de activitate, toate colectivele de munca, practic intregul nostru popor.

Prima editie a Festivalului national al educatiei si culturii socialiste “Cantarea Romaniei” ainceput in octombrie 1976 si s-a finalizat in iunie 1977, fiind dedicata sarbatorii centenarului cuceririi independentei de stat a Romaniei si implinirea a sapte decenii de la rascoalele taranesti din 1907.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.