Cine este cunoscut in istoria geografiei sub numele de “pilotul din Biscaya”?


Celebrul anonim, al carui nume adevarat a preocupat timp de secole pe istoricii navigatiei “pilotul din Biscaya”, pe numele sau real Don Alonso Sanchez de sau de la Huelva, comanda caravela “Atlante”, la bordul careia a fost purtat de o furtuna care a durat 17 zile, din preajma insulelor Canare pana in insulele Antile. Aici a debarcat pe insula Quisqueia (azi Haiti), de unde, dupa un popas de catva timp, s-a intors spre casa. Intampinat si la intoarcere de o alta furtuna, abia a reusit sa acosteze in Madeira, unde este adapostit de Columb. Epuizat de aventuroasa lui calatorie, el moare in bratele lui Columb, pe care-l informeaza ca peste ocean sunt pamanturi, si, dupa cum relateaza unii cronicari spanioli (ca Lopez de Gomara sau Las Casas), ii da si o harta.

“Pilotul din Biscaya” a fost popularizat de marele dramaturg spaniol Lope de Vega, care in piesa “Descoperirea Lumii Noi” il pune pe Columb sa marturiseasca regelui Portugaliei intr-o replica din cea de-a doua scena a piesei:

“Nobile rege al Lusitaniei. Sunt Cristofor Columb. Nascut in Nervi, un sat de langa Genova – floarea Italiei -, locuiesc in momentul de fata in insula Madeira. Acolo am dat altadata ospitalitate unui pilot care, dupa un furtunos drum peste ocean, reusise sa traga ostenit la tarm si nu a intarziat sa piara. In clipa in care si-a dat duhul insa apucase sa-mi sopteasca: <<Columb, singurul mijloc de a rasplati generosul tau ajutor, pe care nu mi l-ai precupetit, cu toata saracia ta, este sa-ti daruiesc hartiile (citeste hartile. – n.n.)>>”.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.