De ce facem coliva?


de ce facem coliva e1346321516289In anumite perioade ale anului, atunci cand la bisericile ortodoxe romane se tine asa zisa “pomana mortului”, tineri si batrani se duc la biserica cu colive pentru a fi sfintite si apoi a fi date de pomana.

Care este insa semnificatia si rostul colivei? Potrivit Sabinei Ispas, aceasta este menita sa salveze sufletele mortilor, care nu mai pot repara singuri raul facut in timpul vietii. Mancand coliva si aprinzand o lumanare pentru morti, le daruim ganduri bune si lumina. Ele il vor determina pe mort sa aspire spre Dumnezeu (care, in acceptiunea crestina, este tocmai iubire si lumina), iar acesta este scopul pomenilor.

Coliva este specifica ortodoxiei – lumii crestine a Mediteranei Orientale. Ea se face din grau curat, semanat numai intr-o anumita perioada a anului, si nu din faina, ci din bobul purtator al tainei vietii – simbol de reinviere. Potrivit Sabinei Ispas, care a avut coliva ca tema de cercetare pentru doctorat, aceasta este si simbol euharistic – la fel ca painea si vinul de impartasanie, ea este substanta vegetala transsubstantiata in substanta divina umana.

Despre originile colivei (cuvant de sorginte greaca) exista numeroase legende populare, care o dateaza pe vremea imparatilor Diocletian (245 – 312 d.Hr.) sau Iulian (361 – 363 d.Hr.), cunoscuti pentru politica lor anticrestina, si il prezinta drept “inventator” pe Sfantul Toader, care i-ar fi invatat pe crestini cum sa-si prepare hrana din bob de grau si miere, ca sa evite produsele de la piata, spurcate din porunca imparateasca, tocmai pentru a-i sili pe crestini sa-si incalce postul.

Chiar daca nu se stie exact cand a aparut coliva, o dovada ca obiceiul este foarte vechi – spune Sabina Ispas – este faptul ca ea este singurul dar leganat pastrat in traditia ortodoxa, descins direct din sacrificiul de la templu, care era leganat de preoti spre cer si care se pastreaza si azi in balansul evreilor care se roaga la Zidul Plangerii.

In Bucovina si Transilvania se crede ca atatea pacate i se iarta mortului cate fire de grau mananci din coliva, rugandu-te pentru el.

Coliva mai este folosita in rituri de aparare impotriva strigoilor. Coliva facuta de ziua Sfatului Haralambie (10 februarie) sau in perioada Santoaderilor se pastreaza tot anul si se foloseste pentru profilaxia ciumei pasarilor.

Sursa: National Geographic

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.