Turismul religios produce anual peste 18 miliarde de dolari
Turismul religios e o industrie cu dezvoltare rapida, care atrage in jur de 300 de milioane de calatori si produce anual 18 miliarde de dolari.
In India si Arabia Saudita, lanturile hoteliere construiesc masiv, in asteptarea fluxului de turisti; turoperatorii nord-americani se ocupa acum de ceea ce candva reprezenta o piata de nisa. Surplusul de venituri, costurile tot mai scazute si dorinta de a gasi un scop calatoriilor alimenteaza interesul diferitelor religii atat fata de destinatiile traditionale, cat si fata de cele mai putine cunoscute – spune Kevin J. Wright, presedintele Asociatiei Mondiale a Turismului Religios. Uneori, locul sfant e unul nou – mormantul de la vatican al papei Ioane Paul al II-lea. Altele se afla in regiuni pana de curand inaccesibile – Tibetul, de exemplu. Pelerinii contemporani cauta ceea ce cauta predecesorii lor din toate timpurile – spune specialistul in turism religios David Gitlitz -, “punti intre uman si divin”, in locuri in care simt ca rugaciunile lor ar putea avea rezonanta mai mare.
Minuni:
Medugorje, Bosnia: In 1981, tinerii din sat au spus ca au vazut-o pe Fecioara Maria pe un nor. Numarul pelerinilor dupa viziune: milioane.
Uman, Ucraina: Mormantul rabinului Nachman din Bratslav a inspirat filmul de pelerinaj Yippee: A Journey To Jewish Joy.
Muntele Kailas, China: Credinciosii inconjoara varful pentru a se lepada de pacate. Numarul vizitatorilor creste pe masura ce se calatoreste mai usor.
Tongi, Bangladesh: Anul trecut, un numar-record, de 3 milioane de musulmani din 80 de tari au cerut binecuvantarea la adunarea Bishwa ljtema.
Sursa: National Geographic