Organele genitale feminine


organele genitale feminine 1 e1348235964136Organele genitale feminine se impart dupa situatia lor in organe genitale externe si interne.

Organele genitale externe – sunt asezate in partea dinainte si de jos a trunchiului, unde se afla vulva care are forma unei despicaturi orientate antero-posterior (dinainte-inapoi). Ea reprezinta deschiderea in afara a organelor genitale.

Vulva este formata din formatiunile labiale, alcatuite din buzele mari si buzele mici.

Buzele mari (labiile mari) sunt pliuri cutaneo-mucoase ovoidale, alungite, prezentand o fata externa cutanata acoperita cu pereti si o fata interna mucoasa, care contine numeroase glande sebacee a caror secretie formeaza smegma vulvara. Labiile mari se reunesc la cele doua extremitati formand o comisura anterioara si una posterioara. Comisura anterioara, mai putin evidenta, se continua cu o proeminenta rotunjita acoperita cu par care poarta numele de muntele pubian (al lui Venus). Comisura posterioara, mai evidenta, poarta numele de furculita si este separata de anus printr-o distanta de 2-3 cm.

Buzele mici (labiile mici), situate in interiorul celor mari, sunt reprezentate de doua pliuri cutanate fine cu aspect de mucoasa. Fetele lor interne sunt in raport intim inchizand intrarea in vagin. Extremitatile lor anterioare participa la formarea fraului si capisonului clitoridian, iar extremitatile posterioare formeaza gropita naviculara.

organele genitale feminine e1348236066357

Spatiul interlabial, este despicatura in forma de palnie dintre buzele mici si are dimensiuni variabile dupa cum este vorba de o femeie care a nascut sau nu. La baza acestei palnii se afla urmatoarele elemente:

– vestibulul de forma triunghiulara, marginit lateral de buzele mici si anterior de clitoris (varful triunghiului);
– meatul urinar situat la aproximativ un centimetru sub clitoris, la mijlocul bazei triunghiului vestibular, reprezentand punctul terminal al cailor urinare, locul de unde se produce eliminarea urinii in timpul actului mictional (de urinare);
– orificiul inferior al vaginului difera dupa cum este vorba de o virgina, de o nulipara sau multipara; la virgina, orificiul inferior al vaginului este inchis partial de o membrana – himenul – a carei grosime, rezistenta si forma, variaza de la subiect la subiect; se descriu mai multe forme de himen: semilunar, cu franjuri, bilobat, biperforat, ciuruit, etc.

Aaparatul erectil este reprezentat printr-un organ median – clitorisul – si doua organe laterale – bulbii vaginului.
– Clitorisul de forma cilindrica, are doua radacini subtiate (corpii cavernosi) care se insera pe oasele bazinului. Prin unirea celor doua radacini ia nastere corpul clitoridian care se termina printr-o extremitate proeminenta ce poarta numele de gland. Clitorisului i se poate descrie o portiune situata profund si o portiune libera acoperita de preput.
– Bulbii vaginului sunt doua formatiuni erectibile care inconjoara uretra si intrarea in vagin. Ei corespund corpului cavernos al uretrei masculine.

Glandele anexe ale vulvei sunt:

– Glandele lui Skene in numar de doua, ale caror orificii se deschid de o parte si de alta a meatului uretral.
– Glandele uretrale si periuretrale, dispuse in randuri liniare in lungul uretrei , au semnificatia glandelor prostatice masculine.
– Glandele Bartholin, care au ca omolog la sexul masculin glandele lui Cooper, sunt situate de o parte si de alta a extremitatii posterioare a vaginului. Canalul lor excretor se deschide in santul himeno-labial.

Organele genitale interne – sunt asezate intr-un loc bine ferit al corpului, in bazin, tocmai datorita misiunii lor importante de ocrotire a dezvoltarii viitoarei fiinte umane in timpul sarcinii. Ele sunt aparate de peretii ososi ai bazinului si ocrotite prin tesuturi despartitoare de comunicare cu rectul, posterior, si cu vezica urinara, anterior, surse posibile de infectie prin continutul lor in produse de excretie.

organele genitale interne e1348236173970

Organele genitale interne se compun din:

1. Vagin care este un conduct musculo-membranos, extensibil si elastic, avand rol in desfasurarea actului sexual (copulatie) si servind drept canal de trecere a facutului si anexelor sale in timpul nasterii. Dimensiunile vaginului variaza in functie de varsta, viata sexuala si de faptul daca femeia a nascut sau nu. Are o directie oblica de jos in sus si dinainte-inapoi, o lungime de aproximativ 10-12 cm. Cavitatea vaginala este de fapt cavitate virtuala, peretii sai fiind in mod normal in contact unul cu celalalt. In drumul sau ascendent spre colul uterin, pe care se insera extremitatea lui superioara, vaginul strabate o serie de planuri musculare care inchid bazinul in partea de jos a trunchiului. Muschii din aceasta regiune constituie planseul pelvi-perineal si sunt sustinatorii vaginului si in buna parte a tuturor organelor bazinului.

Suprafata interioara prezinta pe toata intinderea sa o serie de pliuri transversale, care pornesc de o parte si alta a unor coloane longitudinale ituate pe peretele anterior si posterior al vaginului. Aceste cute au rol in marirea suprafetei vaginului, servind la extensibilitatea lui si la mentinerea lichidului spermatic depus in vagin. Intreaga suprafata interna este acoperita de o mucoasa alcatuita din mai multe straturi de celule. Aspectul ei se modifica in raport cu diferitele perioade biologice ale femeii si cu fazele ciclului menstrual, fiind hormono-dependenta. Subtire la fetita si la femeia in menopauza, mucoasa vaginala este ingrosata la femeia adulta. Celulele straturilor superficiale se desprind luand parte la formarea unei mici cantitati de secretie vaginala care este considerata fiziologica.

Sub tunica mucoasa interna se gaseste dispusa o tunica musculara, mijlocie, formata din doua straturi; cel mai extern sau adventicea este constituit din tesut conjunctiv.

2. Uterul este un organ cavitar, nepereche, asezat in partea de mijloc a cavitatii pelviene. El serveste drept canal de trecere pentru spermatozoizi, gazduieste produsul de conceptie dupa fecundare, iar dupa dezvoltare il elimina la exterior.

Uterul are forma de para, cu partea mai mare in sus si cea mica in jos. Dimensiunile sale variaza cu varsta si faptul daca femeia a nascut sau nu. Capacitatea sa este de 3-4 cmc la nulipara si 5-6 cmc la multipara.

Macroscopic, putem descriela uter urmatoarele portiuni:

– fundul, partea superioara unde se insera trompele;
– corpul, portiunea mijlocie;
– istmul, cu dimensiunea de 1 cm in stare negravida dar din care se formeaza, in timpul sarcinii, segmentul inferior cu o lungime de 10 cm la maxima sa amplitudine;
– colul, pe care se insera vaginul impartindu-l intr-o portiune supravaginala si alta vaginala.

Intre axul corpului uterin si cel al colului exista un unghi care priveste anteror. Uterul este mentinut in pozitia sa normala prin mijloace de suspensie reprezentate de ligamentele largi, rotunde si sacro-uterine si mijloace de sustinere reprezentate la conexiunile cu vaginul si planseul pelviperinal.

Peretele uterin este format din trei tunici: seroasa (peritoneala), musculara si mucoasa. Tunica mijlocie musculara este compusa din trei straturi de fibre musculare cu o dispozitie specifica. Tunica interna, mucoasa, numita endometru este constituita dintr-un strat bazal in contact cu muschiul uterin, care nu ia parte la modificarile ciclice si un strat functional, care sufera modificari importante in timpul ciclului menstrual.

3. Trompele sunt doua conducte musculo-membranoase situate de ambele parti ale uterului. Au un rol important in reproducere, captand ovulul, fiind sediul fecundatiei si conducand ovulul fecundat spre uter. Trompele au o lungime de 10-12 cm de la orificiul lor uterin pana la portiunea pavilionara care este deschisa ca o palnie, ajungand in imediata apropiere a ovarului.

4. Ovarele reprezinta glandele sexuale feminine. Sunt organe pereche situate intre peretele pelvian si extremitatea libera a trompei, de o parte si alta a uterului. Au o dubla functie secretorie: pe de o parte secreta hormonii sexuali, estrogeni si progesteron, iar pe de alta parte reprezinta locul de formare a ovulelor, care sunt celulele sexuale feminine.

Ovarele de forma unor migdale au o lungime de 3-4 cm, latime de 2 cm si greutatea de 6-8 g. Aceste dimensiuni sunt variabile in functie de varsta si starea fiziologica a femeii. Culoarea obisnuita a ovarelor este alba-cenusie. Suprafata exterioara neteda si regulata pana la pubertate, de la aceasta epoca capata un aspect neregulat, produs de numeroase depresiuni si cicatrici, consecinta spargerii foliculilor cu ocazia ovulatiilor (a eliminarii ovulului din folicul).

Trebuie sa mentionam ca ovarele sunt singurele organe din cavitatea peritoneala care nu sunt acoperite de peritoneu. Ele sunt mentinute in pozitia pe care o ocupa in mod normal de catre mai multe ligamente care le fixeaza de organele din jur.

Glanda mamara – este situata in partea antero-superioara a toracelui de o parte si de alta a sternului, inaintea muschilor pectorali. Are o forma emisferica cu convexitatea anterioara libera. In mijlocul fetei convexe se gaseste o proeminenta numita mamelon, inconjurata de o zona mai pigmentata, areola. Pe suprafata areolei sunt mici proeminente al carui volum creste in timpul sarcinii. Pot exista variatii mari de forma si volum in functie de varsta, starea fiziologica, constitutie, alimentatie etc.

Sub tegumentul regiunii si a tesutului celular subcutanat se gaseste tesutul glandular, care, odata cu pubertatea, sufera usoare modificari cu ocazia fiecarui ciclu menstrual. Numai odata cu starea gravidica si apoi in lauzie se ajunge la completa dezvoltare anatomica si functionala a glandei mamare, ceea ce a si justificat incadrarea omului printre mamifere.

La menopauza se produce involutia glandei, care se retracta si tesutul glandular este inlocuit cu tesutul adipos.

glanda mamara

persoane au considerat acest articol util. Dacă ți-a fost de ajutor, te rog să lași un vot.
%d blogeri au apreciat: