Organele genitale masculine


organele genitale masculine e1348302185286Spre deosebire de organele genitale feminine, aparatul genital masculin are o pozitie mai putin aparata, mai externa, fiind exvaginat, extraperitoneal, subtegumentar. El are mai mult misiunea sa transporte si sa depuna spermatozoizii (celulele sexuale masculine) intr-un loc bine ocrotit (organimsul feminin) in vederea fecundarii, dezvoltarii si nasterii unei fiinte noi. Organele genitale masculine au unele parti corespunzatoare celor feminine, dar cu rol deosebit si anume acela de a completa, de a intregi misiunea organelor genitale feminine in procesul de generare a urmasilor.

Astfel ovarelor le corespund cele doua glande sexuale masculine - testiculii - care au un rol germinativ, producator de celule sexuale masculine - spermatozoizii - si un rol hormonal producand hormonul sexual masculin - testosteronul. Cei doi testiculi se afla in partea de jos a regiunii genitale intr-o punga a pielii, cutata, acoperita cu par, denumita scrot. La copil si adolescent, dimensiunile testiculului sunt foarte reduse, la pubertate el creste brusc, pentru a scadea din nou la batranete, prin atrofie.

organele genitale masculine1

Tesutul testiculat este o pulpa moale, semifluida, continuta intr-un invelis fibros care ii da o consistenta mai mult sa mai putin ferma. Tesutul propriu esticular este format din asa-numitele canicule seminifere, locul de formare al spermatozoizilor si dintr-un tesut interstitial raspunzator de secretia endocrina, testosteronul, hormonul sexual masculin. Epididimul acopera testiculul pe partea sa dorsala si craniala, are o lungime de aproximativ 5 cm si contine un conduct colector al canaliculelor seminifere. El se continua cu canalul deferentș prin intermediul acestui canal, cu o lungime de 25 cm, celulele sexuale masculine ajung la nivelul unei glande numita prostata.

Prostata este situata intre vezica si rect, intr-o loja speciala numita loja protatei, la barbatul adult are o greutate de aproximativ 20-25 g si o formade con turtit dinainte inapoi. Prostata este formata dintr-un tesut glandular, fibre musculare si un tesut spongios. Toate acestea inconjoara uretra, avand o dezvoltare mai mare pe fata posterioara si laterala a ei. Glandele prostatice participa prin secretia lor la formarea spermei.

Imediat deasupra bazei prostatei se afla situate veziculele seminale al caror volum variaza in functie de perioada de activitate genitala, fiind mai dezvoltate la adult; ele pot fi considerate ca un diverticul al portiunii terminale (ampulare) a canalului deferent. Pe sectiune, veziculele seminale apar ca niste cavitati impartite in numeroase camarute pline cu lichid spermatic la care se adauga secretia proprie a glandelor veziculelor.

Penisul se gaseste in partea de jos a regiunii perineale. Urmeaza initial o directie ascendenta, usor oblica, iar la nivelul simfizei pubiene se desprinde de perineu devenind liber si constituind penisul propriu-zis. Are o lungime de 10-11 cm si o circumferinta de 7-8 cm; in stare de erectie aceste dimensiuni cresc.

Extremitatea anterioara a penisului poarta numele de gland si are aspectul unei proeminente conice. La varful glandului este asezat meatul urinar, extremitatea terminala a ultimei portiuni canaliculare, comuna organelor urinare si genitale, uretra. Glandul este separat de restul penisului printr-un sant, numit balano-preputial si este acoperit in stare de repaus (anerectie) de un manson cutaneo-mucos, numit preput. Intre preput si gland se afla o cavitate virtuala in care se pot aduna secretiile glandelor invecinate determinand inflamatii.

Penisul este alcatuit din orgabele erectile si invelisurile lor. Organele erectile sunt reprezentate de corpii cavernosi (drept si stang), care ocupa fata dorsala a penisului si de coprul spongios. In timpul erectiei acesti corpi devin turgescenti, umplandu-se cu sange.

Penisul este strabatut pe aproape toata lungimea sa de uretra, canal de evacuare a urinii; tot pe aici sunt proiectati sub presiune spermatozoizii continuti in lichidul spermatic, prin actul numit ejaculare. Cu acest prilej se produce inchiderea uretrei spre vezica urinara cu ajutorul unui sfincter care comprima uretra impiedicand amestecarea spermei cu urina.

In stare de erectie a penisului, organele genitale masculine sunt pregatite pentru actul sexual (unire cu organele genitale feminine), in timpul caruia spermatozoizii continuti in lichidul spermatic vor fi proiectati in interiorul organelor genitale feminine (in vagin).

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.